Katić: Svi građani Crne Gore da budu građani prvog reda

"Trinaesti jul i njegova simbolika podsjetnik su i podsticaj da održimo mir i zaslužimo čast koju imaju naši preci – da nas potomci pamte kao one koji su sačuvali svoje parče zemlje i obezbijedili svojoj djeci sigurno i slobodno sjutra", istakao je Katić
76 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2017. 09:50h

"Trinaesti jul jedan je od najsvjetlijih dana u crnogorskoj istoriji, osnova naše zemlje kao slobodne, nezavisne države jednakih ljudi. Poštujući takve temelje, a pamteći uvijek one koji su se borili za zemlju koja nam je danas dom, treba da nastavimo da se zalažemo da svi građani Crne Gore budu građani prvog reda”, poručio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić nakon polaganja vijenaca povodom Dana državnosti Crne Gore.

U ime Opštine Herceg Novi vijenac su na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma Bezmetković položili predsjednik Opštine, predsjednik Skupštine opštine Miloš Bigović i potpredsjednica Danijela Đurović.

Na današnji dan 13. jul 1878. godine Crna Gora je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, a istog datuma 1941. počeo je ustanak protiv fašizma.

"Fašizam, kao najveće zlo prošlog vijeka, čija nedjela se i danas uzimaju kao primjer za nezamislivo, suludo i monstruozno ponašanje ljudi prema ljudima u Crnoj Gori je odmah naišao na otpor, a naši očevi, djedovi i pradjedovi u borbi za odbranu ljudskog roda i univerzalnih vrijednosti nisu mislili o cijeni koju moraju platiti. Trinaesti jul i njegova simbolika podsjetnik su i podsticaj da održimo mir i zaslužimo čast koju imaju naši preci – da nas potomci pamte kao one koji su sačuvali svoje parče zemlje i obezbijedili svojoj djeci sigurno i slobodno sjutra", istakao je Katić.

U čast palim borcima vijence su na Savini položili i predstavnici Udruženja boraca NOR-a, Opštinskog odbora Demokrata, kao i delegacija Komunističke partije Srbije, na čelu sa unukom Josipa Broza Tita, Joškom Brozom.

Obilježavanju su prisustvovali Generalni konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Slobodan Bajić i konzul Srbije Zoran Dojčinović.

Program je zaključen prigodnim recitalom i nastupom Kulturno-umjetničkog društva "Igalo".

Galerija

Bonus video: