Radulović: Novinare saslušavaju samo u nedemokratskim režimima

"Uvjereni smo da ovakvi bahati postupci ne idu u prilog državi koja pokušava da prikaže napredak u oblasti vladavine prava, slobode medija i poštovanja ljudskih prava," dodaje generalna sekretarka DPNCG
2 komentar(a)
Centar bezbjednosti, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Centar bezbjednosti, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.07.2017. 13:15h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore ocjenjuje skandaloznim jučerašnje saslušavanje novinara dnevnika “Vijesti” Samira Adrovića i Jelene Jovanović zbog teksta koji su objavili u tom dnevniku, rekla je generalna sekretarka DPNCG, Mila Radulović.

Kako je kazala, pozivanje novinara da daju izjave “u svojstvu građana” i zahtjev da otrkiju izvor informacija je policijska metoda primjerena krajnje nedemokratskim režimima i zloupotreba službenog položaja.

"Ako policiji nije poznat Zakon o medijima koji štiti novinarske izvore, na raspolaganju su im edukacije i konsultacije sa onima koji to treba da znaju,njihovim šefovima," rekla je Radulović.

Ako se ima u vidu činjenica da ovo nije izolovan slučaj, u Društvu profesionalnih novinara smatraju da je nužna hitna reakcija ministra unutrašnjih poslova i premijera.

"Uvjereni smo da ovakvi bahati postupci ne idu u prilog državi koja pokušava da prikaže napredak u oblasti vladavine prava, slobode medija i poštovanja ljudskih prava," dodaje ona.

Ovakvi pritisci, neriješeni napadi na novinare, ekonomsko iscrpljivanje pojedinih medija i raniji primjeri saslušanja novinara, te optuženje novinara istraživača Jova Martinovića, ističe Radulović, upravo su razlog što je Crna Gora veoma nisko na ljestvici poštovanja slobode medija.

"Tražimo od nadležnih organa da odmah ispitaju ovaj skandal i preduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako se tako nešto više ne bi ponovilo, te da prestanu sa praksom zastrašivanja novinara koji rade posao u interesu javnosti," zaključuje generalna sekretarka DPNCG.

Bonus video: