Kolašin: Keramičarska radionica otvorena za sve koji žele da rade

Tadionica nastavnice likovne umjetnosti NAte Anđelić je mjesto gdje su obuku, a potom i zaposlenje našli stariji sugrađani koji zbog zdravstvenih problema do sada nijesu mogli da nađu posao
83 pregleda 0 komentar(a)
Nata Anđelić, keramičarska radionica, Foto: Dragana Šćepanović
Nata Anđelić, keramičarska radionica, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 11.07.2017. 19:59h

Već skoro dvije godine nastavnica likovne umjetnosti u Kolašinu Nata Anđelić vodi keramičarsku radionicu, jednu od rijetkih na sjeveru.

Peć za keramku i dio materijala dobila je preko jednog od projekata za podršku ženskom preduzetništvu, a prostor za rad zahvaljujući razumijevanju kolašinskog Crvenog krsta.

Prostoriju u prizemlju zgrade te organizacije, u blizini Doma zdravlja, do sada je prošlo mnogo onih koji su željeli da isprobaju svoju kreativnost.

Radionica je, međutim, i prostor gdje je odrađen i dio radne terapije za djecu sa teškoćama u razvoju.

Odnedavno je to mjesto gdje su obuku, a potom i zaposlenje našli stariji sugrađani koji zbog zdravstvenih problema do sada nijesu mogli da nađu posao.

“Radimo korisne i lijepe stvari i za sada ne razmišljamo o zaradi. Trenutno pripremamo elemente za ručno rađeni nakit , ali i suvenire. Ko god dođe ovdje ima priliku da se okuša, da pokaže kreativnost i umijeće, ali i da dobije edukaciju. Izuzetno je zadovoljstvo bilo raditi sa djecom koja imaju teškoće u razvoju. U suštini, svi koji žele da rade - dobrodošli su, biće im obezbijeđen materijal, a ono što naprave je njihovo. Trudimo se i da suvenirima promovišemo ono što su turistički aduti Kolašina, bilo da je riječ o tradiciji, kulturi ili prirodnim ljepotama“, priča Anđelićeva.

Uskoro će, kaže ona, u peć na termičku obradu staviti ono što su do sada napravili.

Zatim slijedi, takođe, zanimljiv posao bojenja djelova nakita i suvenira.

Kaže da je nabavljen i grnčarski točak, a biće obezbijeđena i obuka za taj način oblikovanja gline.

Ističe da joj je “desna ruka“ buduća magistrica pedagogije Ana Bojić, koja je sa koleginicom psihološkinjom prošle godine radila sa djecom sa posbenim potrebama.

Prvi posao, nakon više od deset godina na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, u keramičkoj radionici našla i četrdesetogodišnja Slađana Bulatović.

Objašnjava da je prvo prošla obuku kod Anđelićeve, a potom i dobila posao preko projekta NVO „Natura“.

Ta organizacija minulih mjeseci obučava i trudi se da nađe posao za sugrađane sa invaliditetom.

“Zbog zdravstvenih problema i više operacija nijesam bila u stanju da radim protekle decenije. Projekat kroz koji sam obučena za rad u ovoj radionici, a potom i petomjesečni radni angažman mi mnogo znači. Ovdje je prijatna atmosfera, poslije dugo vremena sam 'izašla iz kuće' i osjetila se korisnom i kreativnom”.

Iz keramičke radionice pozivaju sugrađane i sugrađanke da im se pridruže.

Bonus video: