Digitalni vremeplov: "Pametne naočari" za turiste na Kanli kuli

„Fortress ReInvented“ prezentovali su predstavnici Muzeja grada Šibenika, kao projekt-lideri, a prisustvovali su predstavnici svih partnerskih gradova, među kojima i Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.
0 komentar(a)
Fortress reinvented, Foto: Slavica Kosić
Fortress reinvented, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.07.2017. 15:02h

Projekat „Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima - Fortress ReInvented“ u kojem je partner Opština Herceg Novi predstavljen je u Podgorici, na svečanoj konferenciji povodom početka sprovođenja projekata izabranih za finansiranje u okviru prvog poziva INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Direkcijom za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

„Fortress ReInvented“ prezentovali su predstavnici Muzeja grada Šibenika, kao projekt-lideri, a prisustvovali su predstavnici svih partnerskih gradova, među kojima i Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.

Dobijena sredstva u visini od 213.373 eura biće utrošena za projekat uvođenja digitalnih sadržaja na tvrđavi Kanli Kuli.

U planu je kreiranje posebnih “pametnih naočara” pomoću kojih će posjetioci tokom ture moći da dožive kako je tvrđava nekada izgledala i za koje namjene je bila korišćena.

Sadržaj „Fortress reality window“ podrazumjeva touch-screen na svakoj tvrđavi, preko kojeg će posjetioci moći u realnom vremenu da prate šta se dešava na drugim uvrđenjima u gradovima-partnerima (live streaming): tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, Klis u istoimenom gradu i tvrđavi Vranduk u Zenici.

Osim toga, u planu je postavljanje info-punkta u hercegnovskom Starom gradu i kreiranje audio-vodiča.

Cilj je unaprijediti postojeću turističku ponudu i podstaći nove verzije kulturnog turizma, a sve to poštujući neprocjenjivu vrijednost našeg kulturno-istorijskog nasljeđa, objasnili su iz opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Projekat “Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima” podržan je u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Projekt-lider je Muzej Grada Šibenika, a partneri su, pored Herceg Novog, Muzej Grada Zjenice i Opština Klis.

Na konferenciji je predstavljen i projekat „Adriatic canyoning“, u kojem je partner Agencija za izgradnju i razvoj Herecg Novog. Zahvaljujući ovom projektu, Herceg Novi će dobiti avanturistički park na Vrbanju, u podnožju Orjena.

Bonus video: