Crnogorska planinarska ekspedicija kreće u osvajanje Alpa

U ekspediciji učestvuje 14 planinara iz više crnogorskih planinarskih klubova, a vodič je predsjednik Visokogoraca Milan Radović
293 pregleda 0 komentar(a)
Visokogorci, Foto: Visokogorci
Visokogorci, Foto: Visokogorci
Ažurirano: 11.07.2017. 13:50h

Visokogorska planinarska ekspedicija “Alpi 2017” u organizaciji Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore” i Planinarskog saveza Crne Gore u srijedu, 12. jula krenuće u osvajanje alpskih vrhova.

U ekspediciji učestvuje 14 planinara iz više crnogorskih planinarskih klubova, a vodič je predsjednik Visokogoraca Milan Radović.

Kako su saopštili, cilj ekspedicije su usponi na tri alpska vrha viša od 4000 metara. Prvi na programu je vrh Brajthorn (4165 metara) u Švajcarskoj koji će poslužiti za aklimatizaciju ekipe za dva tehnički i fizički izazovnija vrha.

"Ekipa će se potom preseliti u Italiju i penjati najviši vrh ove zemlje Gran Paradiso (4037 metara). Nakon Italije, crnogorska planinarska ekspedicija će se zaputiti u poznati alpski centar Šamoni u Francuskoj odakle će pokušati uspon na najviši vrh Zapadne Evrope, Monblan (4810 metara). Ekipa se naporno i kontinuirano spremala na crnogorskim planinama tokom zime i proljeća i svi vjerujemo u uspjeh i nadamo se povoljnim vremenskim prilikama na Alpima narednih desetak dana," stoji u saopštenju PK "Visokogorci".

Novi planinarski izazovi, dodaju, će pomoći učesnicima ekspedicije da steknu iskustvo penjanja na velikim visinama i u ekstremnim uslovima vječitog leda i snijega, neophodno za nove domete u visokogorskom planinarenju.

Takođe, ističu, cilj je i promocija crnogorskog planinarenja i sporta u centrima svjetskog alpinizma, tamo gdje je ovaj sport i nastao.

Crnogorski planinari su najavili da će se sa ekspedicije vratiti u Crnu Goru 21. jula.

Bonus video: