Novi programi suprotni reformi

Od Nacionalnog savjeta za obrazovanje traže sa da vrate istoriju u programe sa istim ili višim fondom, saglasno njihovom društvenom značaju
128 pregleda 0 komentar(a)
Ekonomska škola, Foto: Vesko Belojević
Ekonomska škola, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.07.2017. 06:29h

Proces kreiranja novih planova i programa srednjih stručnih škola, koji umanjuje fond časova istorije i geografije, suprotan je osnovnim principima na kojima počiva reforma, i za te promjene, bila je potrebna šira javna i stručna rasprava, koja bi ukazala na sve posljedice, smatra aktiv nastavnika ova dva predmeta.

Oni su zamolili Nacionalni savjet za obrozovanje i ostale institucije koje se bave definisanjem nastavnih planova u stručnom obrazovanju da vrate istoriju u obrazovne programe sa istim ili višim fondom, saglasno njihovom društvenom značaju.

Iz Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje odgovorili su nastavnicima da je “profesorska norma prioritet nadležnih institucija, ali da to nije i ne smije biti cilj reforme, već to mora biti najbolji interes učenika”.

Nastavnici podsjećaju da su osnovama za obnovu nastavnih planova naznačeni principi, a jedan od njih predviđa da moraju uvažavati kulturno-istorijsko nasljeđe građana Crne Gore.

“Generacijama koje dolaze treba omogućiti da steknu znanja o nacionalnom, kulturnom, vjerskom, jezičkom i državnom identitetu”, ističu profesori i dodaju da geografija “učenicima omogućava da saznaju kako na pravi način koristiti državne i globalne resurse, da upoznaju svijet, državu Crnu Goru”.

Iz ZZŠ i CSO ističu da srednje stručne škole treba da budu usmjeravane u pravcu stručne profilacije jer je to izbor učenika, te su opšteobrazovni predmeti u ovim školama u funkciji struke. “U našem obrazovnom sistemu će biti više, a ne manje zaposlenih. U stručnim školama norma nastavnika praktične nastave se smanjuje sa 24 na 22, što znači dodatne časove za njih,”navode.

Objasnili su da se za 10 novih programa broj časova povećao ili je ostao isti , a za manji dio se smanjio u obaveznom dijelu, ali su oni ponuđeni kao izborni. “Sa druge strane, smanjenjem broja učenika sa 30 na 28, povećeće se broj odjeljenja i u stručnim školama i u gimnazijama, što takođe znači povećanje broja časova za nastavnike”, zaključili su iz ZZŠ i CSO.

Bonus video: