U utorak predstavljanje softvera za detekciju plagijata

Kako se navodi, softver iThenticate omogućiće ustanovama visokog obrazovanja pristup najpoznatijim svjetskim bazama podataka otvorenog i zatvorenog tipa iz svih oblasti, a u cilju sveobuhvatne provjere radova
88 pregleda 1 komentar(a)
copy paste, plagijat, Foto: Shutterstock.com
copy paste, plagijat, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.07.2017. 15:57h

U Ministarstvu prosvjete sjutra će biti održana prezentacija iThenticate softvera za detekciju plagijarizma, i obuka administratora ustanova visokog obrazovanja sa tri univerziteta i deset samostalnih fakulteta za njegovo korišćenje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, u uvodnom dijelu obratiće se direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović, dok će predstavnici američke kompanije Turnitin LLC koja je razvila softver iThenticate, regionalni menadžer Goa Borek i direktor marketinga za Evropu, Bliski istok i Afriku Klaudija Dovel, predstaviti način na koji on funkcioniše, kao i aktivacioni plan za softver.

“Softver je nabavljen u okviru INVO projekta u skladu sa propisanim procedurama Svjetske banke koja ga finansira, a ugovor sa američkom kompanijom Turnitin LLC potpisan je na dvije godine”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, softver iThenticate omogućiće ustanovama visokog obrazovanja pristup najpoznatijim svjetskim bazama podataka otvorenog i zatvorenog tipa iz svih oblasti, a u cilju sveobuhvatne provjere radova.

“Nakon obuka administratora za korišćenje softvera, u toku jula uslijediće potpisivanje pojedinačnih ugovora o licenci sa svih 13 ustanova kao krajnjih korisnika koje će same definisati procedure primjene”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: