Ćosović: Znanje o pružanju prve pomoći višestruko korisno

"Od izuzetno velike važnosti je poznavati i stručno primijeniti prvu pomoć u situacijama kada je to neophodno. Često se radi o spašavanju života povrijeđenog do dolaska stručne medicinske ekipe"
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2017. 17:17h

Anketiranjem vozača u Nikšiću i podjelom kompleta za prvu pomoć počela je realizacija kampanje "Prva je prva pomoć" koju realizuje NVO "Alfa centar" u okviru programa bezbjednosti saobraćaja.

Kampanja, koja ima za cilj da učesnike u saobraćaju podsjeti na skup mjera i postupaka kojima se spašava život i sprječava dalje pogoršanje zdravlja povrijeđenih osoba u saobraćajnim nezgodama, trajaće do 25. jula.

"Imajući u vidu da je obuka građana (posebno vozača) u ovoj oblasti prilično neuređena, da velika većina vozača nema znanja da pruži efikasnu prvu pomoć i tako spasi život stradalom u saobraćajnoj nezgodi dodatnu konfuziju unosi i tumačenje Zakona o bezbjednosti na putevima kojim je regulisana obaveza posjedovanja kompleta prve pomoći, potom Pravilnika o sadržaju istog, a zatim i obaveza kompletnosti na tehničkom pregledu vozila prilikom registracije“, kazala je Nada Radović, rukovodilac odsjeka za bezbjednost saobraćaja u "Alfa centru".

Podatak da tokom prošle i ove godine u Crnoj Gori nije bilo kažnjavanja vozača zbog pomenutog prekršaja, prema riječima Radovićeve, dodatno pokazuje da se i pripadnici saobraćajne policije i većina vozača veoma površno odnose prema pitanju prve pomoći.

Ljekar Danilo Ćosović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kratkim predavanjem podsjetio je zainteresovane vozače kako da ispravno iskoriste sadržaj iz kompleta prve pomoći.

"Od izuzetno velike važnosti je poznavati i stručno primijeniti prvu pomoć u situacijama kada je to neophodno. Često se radi o spašavanju života povrijeđenog do dolaska stručne medicinske ekipe. Takođe osim znanja potrebno je imati odgovarajući sanitetski materijal a i na pravi način reagovati u slučaju saobraćajne nezgode", kazao je Ćosović.

Građani se, kako je istakao, najčešće oslanjaju na pozivanje dežurnih policijskih službi pa je jednako važno da se tom prilikom saopšti što preciznija, detaljnija i jasnija informacija o vrsti nezgode, broju povrijeđenih lica, vrstama povreda.

"Znanje o pružanju prve pomoći je višestruko korisno ne samo kod saobraćajnih nezgoda jer se povrede mogu desiti i u kući, na radnom mjestu i u svim životnim situacijama", poručio je Ćosović.

Anketa, kojom će biti obuhvaćeno po 50 vozača u Nikšiću, Podgorici, Bijelom Polju i Herceg Novom, pokazaće koliko su vozači u Crnoj Gori upoznati sa obavezom posjedovanja kompleta prve pomoći u vozilu, da li je posjeduju i u kakvom stanju, koliko je važno znati pružiti efikasnu, stručnu i pravovremenu prvu medicinsku pomoć povrijeđenima u saobraćajnim nezgodama. Anketirani vozači koji ne budu imali komplet prve pomoći isti će dobiti na poklon.

"Rezultati ankete biće predstavljeni institucijama koje su odgovorne za ovu oblast, kao i široj crnogorskoj javnosti. Period trajanja kampanje će biti iskorišćen za izradu situacione analize sa konkretnim prijedlozima koji će uticati na unaprijeđenje pitanja i edukacije o prvoj pomoći u Crnoj Gori", poručila je Radović.

Galerija

Bonus video: