Nikšićka firma istovarila gume na Bukovici

Inspekcija je nadzirala i Direkciju za saobraćaj, koja elaboratom nije tretirala i rješenje za popunjavanje "odvala" zemlje u tunel
182 pregleda 7 komentar(a)
Mehanizacija i programat gume, Foto: NVO Naša akcija i NVO Mediterraneo
Mehanizacija i programat gume, Foto: NVO Naša akcija i NVO Mediterraneo
Ažurirano: 10.07.2017. 06:49h

Kamioni koje je strani turista snimio kako na Bukovici istovaraju gume vlasništvo su nikšićke kompanije "Mehanizacija i programat", koja je angažovana na radovima na izgradnji regionalnog puta R-1 Cetinje-Njeguši.

To su "Vijestima" odgovorili iz Uprave za inpekcijske poslove, potvrdivši ranije navode ekoloških aktivista NVO "Naša akcija" i "Mediterraneo".

Ekološka inspekcija je utvrdila da su kamioni firme iz Nikšića otpadne auto-gume dopremili na gradilište kako bi ih upotrijebili "za zaštitu primarne podgrade tunela (kao amortizacionog sloja)".

"Zaštitu primarne podgrade predmetnog tunela bilo je neophodno hitno preduzeti, jer je usljed izvođenja radova, a zbog karakteristika terena, došlo do obrušavanja zemlje i kamena u tunel i do otvaranja rupe u zemlji iznad tunela do same površine brda kroz koje se probija tunel", navode iz UIP-a.

Zbog upotrebe guma na gradilištu, inspekcija je izvršila nadzor i kod Direkcije za saobraćaj, koja je nosilac projekta izgradnje tunela "Njeguši". Direkcija je, kako navode, za projekat izgradnje tunela sprovela postupak procjene uticaja na životnu sredinu, ali elaboratom nije tretirano i rješenje za popunjavanje "odvala" zemlje u tunel.

UIP je stoga Direkciji naložio da od Agencije za zaštitu životne sredine pribavi odluku o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu za primijenjeno tehničko rješenje na tunelu "Njeguši".

Vrijednost ugovora koji je Direkcija za saobraćaj sklopila sa nikšićkom firmom je 9,5 miliona eura. „Mehanizacija“ je nekadašnja državna firma. Njen vlasnik, kako je ranije objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG), nakon privatizacije postala je ofšor firma sa Gibraltara, Urende Limited, koja prema podacima Centralne depozitarne agencije, ima 66,3 odsto akcija.

Predsjednik Borda direktora „Mehanizacije“ Dušan Đurović, bivši je član Opštinskog odbora DPS-a u Nikšiću.

Iako su iz Prijestonice podnijeli prijavu, iz policije se još nijesu oglasili u vezi sa slučajem guma sa Bukovice.

Iz Prijestonice su prijavu protiv NN lica podnijeli i zbog odlaganja guma na nesanitarnoj deponiji Vrtijeljka.

Policija je prošle sedmice objavila da su, tim povodom, saslušali M.K. sa Cetinja.

Prema informacijama „Vijesti“ u pitanju je Momčilo Krivokapić, vlasnik i direktor preduzeća "Matej", koje je, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata, registrovano za poslove trgovine na veliko otpacima i ostacima.

Prema navodima policije, Krivokapić se sumnjiči da je na području Vrtijeljke dovezao kamionom i istovario 70 tona guma.

Krivokapić je i sam potvrdio "Vijestima" da je on ta osoba, jer je na molbu da saopšti šta je policiju intersovalo, samo odgovorio "da je njima sve ispričao" i prekinuo telefonsku vezu.

Inspekcija je, kako navode, i tom slučaju izvršila inspekcijski nadzor i navode da će u daljem postupku preduzimati odgovarajuće propisane mjere u skladu sa svojim nadležnostima.

Dodaju i da su neuređena odlagališta, poput Vrtijeljke, u nadležnosti lokalnih uprava, te da je sanacija njihova obaveza.

Bonus video: