Prijave studenata danas i sjutra

Kandidati, uz prijavu za upis, podnose originalnu diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu koji se polaže eksterno po Zakonu o gimnaziji i Zakonu o stručnom obrazovanju, originalna svjedočanstva o završenom I, II, III i IV razredu srednjeg obrazovanja
0 komentar(a)
studenti, Ekonomski fakultet, Foto: Vesko Belojević
studenti, Ekonomski fakultet, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.07.2017. 06:02h

Prijave na konkurs za upis na osnovne studije za studijsku 2017/18. godinu na Univerzitetu Crne Gore (UCG) podnose se danas i sjutra.

Iz UCG je saopšteno da kandidati, uz prijavu za upis, podnose originalnu diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu koji se polaže eksterno po Zakonu o gimnaziji i Zakonu o stručnom obrazovanju, originalna svjedočanstva o završenom I, II, III i IV razredu srednjeg obrazovanja.

Dodaje se da je kandidat obavezan da podnese biometrijsku ličnu kartu ili kopiju izvoda iz matične knjige rođenih i kopiju uvjerenja o državljanstvu, ovjerenu kopiju diplome “Luča” ili njoj ekvivalentne diplome, diplomu (ili ekvivalentni dokument) o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom takmičenju srednjoškolaca.

Vlada je prošle sedmice donijela odluku o finansiranju 3.556 brucoša na UCG i 40 na cetinjskom Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović kazala je da je za upis na specijalističke studije predviđeno 2.349 mjesta, što je na nivou prošle godine.

Iz UCG je juče saopšteno da strani državljani prilikom upisa podnose i dokaz o poznavanju jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju da je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

"Kandidati koji nemaju diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu, uz prijavu za upis podnose i izjavu da se prijavljuju i za polaganje testova, ukoliko žele da se izjednače sa kandidatima koji su polagali eksterni maturski odnosno stručni ispit", piše u saopštenju.

Bonus video: