UMHCG: Neprihvatljivo usmjeravanje podrške sjevernim opštinama

Kako su podsjetili, Evropska Komisija u najnovijem izvještaju navodi da je rad na izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji odložen, a usvajanje koje je prethodno bilo predviđeno za prošlu godinu sada se predviđa za 2018.
4 komentar(a)
OSI, invalidska kolica, Foto: Shutterstock
OSI, invalidska kolica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.07.2017. 14:14h

Namjera Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) da ponovljeni javni poziv za projekte za zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI) usmjeri na sjeverne opštine, najava je moguće korupcije, smatraju u Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i Savezu slijepih.

Oni su pozdravili odluku ZZZCG da od tri miliona eura, koliko je bilo na raspolaganju za grant šeme raspodijeli 2,08 miliona eura, a da za preostali iznos od 914,31 hiljada eura, u najkraćem roku, raspiše ponovljeni javni poziv.

„Međutim, neprihvatljivo je i krajnje neozbiljno najaviti da će, u skladu sa Vladinom strategijom regionalnog razvoja, novi poziv biti usmjeren korisnicima iz opština sa sjevera Crne Gore, s akcentom na osposobljavanje i zapošljavanje OSI“, kaže se u reagovanju.

Iz UMHCG i Saveza slijepih su upitali da li „akcenat na zapošljavanje OSI“ treba da bude razlog za sumnju, negodovanje i kritiku, ili da demantuje njihovu zabrinutost da se radi isključivo o politici rukovodstva ZZZCG da se, možda, nadoknade gubici koje su pretrpjeli građani sjevera zbog prethodnih odluka i politika Vlade definisanih strategijom fiskalne konsolidacije, ukidanjem naknada za majke i brojnih drugih.

Kako su podsjetili, i Evropska Komisija u najnovijem izvještaju (tzv. Non paper) navodi da je rad na izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji odložen, a usvajanje koje je prethodno bilo predviđeno za prošlu godinu sada se predviđa za 2018.

U UMHCG i Savezu slijepih smatraju da pitanje Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i odgovarajućeg trošenja sredstava treba razmotriti u saradnji sa relevantnim zainteresovanim stranama.

"Uprkos, tome Vlada nastavlja trend nenamjenskog trošenja sredstava, pa je tako u periodu od 2009. do kraja 2016. nenamjenski utrošila 45,23 miliona eura", navodi se u reagovanju.

Bonus video: