Dani planinskog cvijeća od ponedjeljka

Manifestacija, čiji je cilj promocija, očuvanje i podsticaj tradicionalnih znanja, umjeća, vještina i načina privređivanja, ali i obogaćivanje sadržaja koje durmitorski kraj nudi mnogobrojnim gostima i posjetiocima u toku ljetnje turističke sezone, počinje u ponedjeljak popodne
0 komentar(a)
Dani planinskog cvijeća, Foto: Obrad Pješivac
Dani planinskog cvijeća, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 09.07.2017. 09:34h

Opština Žabljak u partnerstvu sa lokalnom Turističkom organizacijom i Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore – NP Durmitor organizuje 27. po redu tradicionalnu turističko-promotivnu, kulturnu i zabavno-sportsku manifestaciju „Dani planinskog cvijeća“.

Manifestacija, čiji je cilj promocija, očuvanje i podsticaj tradicionalnih znanja, umjeća, vještina i načina privređivanja, ali i obogaćivanje sadržaja koje durmitorski kraj nudi mnogobrojnim gostima i posjetiocima u toku ljetnje turističke sezone, počinje u ponedjeljak popodne Poetskim festivalom „Petrovdanski pjesnički vijenac“ i Zavičajno poetskom večeri u sali Opštine Žabljak. Prvi dan obilježava i izložba „Zelena gradnja“ u izložbenom prostoru Centra za kulturu.

Utorak je rezervisan uglavnom za poete i literate. U podne, u Centru za kulturu, dodijeliće se nagrade „Durmitorski vjesnik“ i prirediti pjesnički matine. Na istom mjesu, uveče je poetsko veče crnogorskih pjesnika a popodne u Petnjici kod Šavnika tradicionalna svečanost pod sloganom „Na izvoru Vukovog jezika“

Petrovdanska dešavanja, 12. jula ove godine, organizuju se u srcu NP „Durmitor“, na obali Crnog jezera gdje će se izložiti cvijetni aranžmani, rukotvorine, mliječni proizvodi i atraktivno vjenčanje na splavu kod Kraljeve stolice.

Sportsko rekreativni program, po tradiciji, održaće se Njegovuđi istovremeno kada i veliki narodni sabor. Program predviđa nadmetanja u skoku u dalj, bacanju kamena sa ramena, nadvlačenju konopa i na kraju ono što cijeli vijek traje na polju Njegovuđe. Konjičke trke u kategorijama brdskih, arapskih i punokrvnih grla.

Dan nakon najvećeg crnogorskog praznika u Dobrom dolu okupiće se planinari, tu konačiti a 15. jula izvršiti uspon na Bobotov kuk u okviru memorijala „Danilo Jauković“. Dok traje njihovo okupljanje i druženje u Dobrom dolu, u žabljačkom Centru za kulturu upriličiće se izložba karikatura „Turizam i planina“.

Planinari će završiti memorijalni uspon upravo kada na Crnom jezeru počne Kolonija karikature u kojoj učestvuju Luka Lagator, Lazo Sredanović i Darko Drljević.

Manifestacija se završava 15. jula projekcijom dokumentarnog filma „Doktor Poš“, rađenog proljetos u produkciji Radio televizije Vojvodine a po scenariju novosadskog novinara-Žabljačanina Stanka Popovića. Gotovo sat vremena trajanja filma brojni savremenici tog vremena govore o životu i radu Teodora Poša, popularnog doktora iz Austrije koji je krajem šeste i početkom sedme decenije prošlog vijeka, liječio Durmitorce.

Bonus video: