Izbjegavajte boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana

"Rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti. Bez obzira na stepen aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode..."
0 komentar(a)
vrućina, Foto: Luka Zeković
vrućina, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.07.2017. 16:20h

Dom zdravlja Podgorica, apelovao je na građane da povedu računa o svom zdravlju, izbjegavaju boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana i da se što duže zadržavaju u rashlađenim prostorijama. Oni su povodom najava meterologa, prema kojima će narednih dana temperature prelaziti 40 stepeni Celzijusa pozvali građane da se pridržavaju osnovnih preporuka za zaštitu od visokih temperatura. Iz podgoričkog Doma zdravlja su poručili da hronični bolesnici izbjegavaju boravak vani u najtoplijem periodu dana, kada su temperature i vrijednosti UV zračenja najvisočije, jer posljedice mogu biti mnogo ozbiljnije nego kod zdravih osoba. "Neophodno je redovno uzimati propisanu terapiju i u slučaju pogoršanja zdravlja što prije se obratiti ljekaru. Posebne preporuke se odnose na oboljele od šećerne bolesti koji treba redovno da kontrolišu nivo šećera u krvi, a osobe sa kardiovaskularnim problemima treba da redovno kontrolišu i regulišu krvni pritisak", kaže se u preporukama.

Upozorava se da pretjerano izlaganje visokim temperaturama i sunčevoj svjetlosti mogu dovesti do sunčanice, gubitka svijesti, toplotnih grčeva, iscrpljenosti ili toplotnog udara. "Stoga, neophodno je tokom velikih vrućina što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatizovanim prostorima. Rashladiti svoj dom, prostor u kojem boravite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 stepena celzijusa danju i ispod 24 stepena celzijusa noću", preporučili su iz podgoričkog Doma zdravlja. To je, kako su naveli, posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike. Potrebno je, kako se navodi, ograničiti spoljnje aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavati boravak na suncu od deset do 18 sati. U preporukama se naglašava da je nephodno nositi odjeću od prirodnih materijala, svjetlijih boja, koje odbijaju sunce. "Rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti. Bez obzira na stepen aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode. Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke, izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće, manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama", poručili su iz Doma zdravlja Podgorica.

Kako su kazali, ukoliko neko ima vrtoglavicu, slabost, nemoć ili je izrazito žedan i ima jaku glavobolju neopohodno je zatražiti pomoć ljekara i što prije otići u hladniji prostor. "Osobu kojoj je pozlilo, neophodno je skloniti u hlad, rashladiti hladnom vodom ili oblogama", navodi se u peroprukama. Posebna obzirnost, pri visokim temperaturama je neophodna prilikom vožnje u automobilima. "Prije ulaska u automobil neophodno ga je obavezno provjetriti. Tokom vožnje klimu treba podesiti tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom autu, posebno djecu i starije osobe", kaže se u preporukama.

Bonus video: