Neznanje ministra ili ruganje zakonu

Profesorica optužila ministra da je izborom sudija sa liste uglednih pravnika prekršio zakon, najavljuje upravnu tužbu
225 pregleda 23 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.07.2017. 13:24h

Profesorica Pravnog fakulteta i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović najavila je tužbu Upravnom sudu na rješenje ministra pravde Zorana Pažina o postavljenju članova Komisije za polaganje pravosudnog ispita, u kojoj je zamjenica sudije Vrhovnog suda Miraša Radovića.

“Ići ću i do suda u Strazburu, ali ne zato što sam nezadovoljna, ne zato što sam zamjenik člana, već zato što sam zamjenik sudije i što insistiram kao profesor Univerziteta i pravnik da se poštuju zakoni ove države”, navela je ona u izjavi “Vijestima”.

Vuksanović, predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić i profesorica Vesna Ratković konkurisale su za dva mjesta članova iz redova uglednih pravnika koje bira ministar. On je ponovio konkurs i nakon toga izabrao dvoje sudija Vrhovnog suda Miraša Radovića i Stanku Vučinić.

Sudski i Tužilački savjet su predložili tri, odnosno pet svojih kandidata iz redova sudija i tužilaca.

“Očekujem da će reagovati Specijalno državno tužilaštvo, jer je ministar pravde odlukom zloupotrijebio službeni položaj, na način što je omogućio imenovanim kandidatima ne samo da nezakonito učestvuju u radu Komisije, već i da nezakonito ubiraju naknade za rad u njoj. Tražim od nadležnih državnih organa da utvrde motive i pobude koje su rukovodile ministra pravde da raspiše drugi javni poziv, iako se na prvi javio dovoljan broj kandidata koji ispunjavaju uslove”, navela je profesorica.

Ministar juče nije odgovorio na molbu “Vijesti” da komentariše navode Vuksanović, a iz Ministarstva je ranije “Vijestima” saopšteno da je kandidate imenovao u skladu sa zakonom.

Komisija za polaganje pravosudnog ispita, navodi Vuksanović, nije imenovana u skladu sa zakonom. “To znači da se i dalji postupak ispitivanja kandidata i polaganja ispita pred ovom Komisijom dovodi u pitanje, jer će svaka odluka Komisije u ovom sastavu biti nezakonita. Mišljenje Evropske komisije je jasno, Zakon je jasan, ko zna da tumači pravne norme. Komisiju za polaganje pravosudnog ispita čine: predsjednik (ministar pravde), pet članova iz reda sudija i njihovi zamjenici koje imenuje Sudski savjet, tri člana iz reda tužilaca i njihovi zamjenici koje imenuje Tužilački savjet, i dva člana iz reda uglednih pravnika i njihovi zamjenici koje imenuje ministar pravde. Članovi Komisije iz reda uglednih pravnika ne mogu biti sudije Vrhovnog suda, kao ni zamjenica jednog člana Komisije, to jest predsjednica Upravnog suda, jer su ta tri člana sudije”, objasnila je Vuksanović.

Ona tvrdi da tri člana Komisije nisu imenovana u skladu sa zakonom. “Ovdje nije u pitanju zadovoljstvo ili nezadovoljstvo kandidata koji su se javili na poziv za imenovanje u Komisiji, već je posrijedi tipičan primjer FRAUS LEGIS izigravanje normi zakona i to od strane ministra pravde i njegovih kvazi priučenih pravnika. Ne morate biti pravnik, a da zaključite što je mislio zakonodavac i što je duh zakona, a to je pet, a ne sedam sudija u Komisiji. Žalosno je da su se i imenovane sudije Vrhovnog suda, javile na drugi javni poziv, iako se na prvi, javio dovoljan broj kandidata koji su pravnici (ali ne iz reda sudija i tužilaca), osim predsjednice Upravnog suda čiju je prijavu ministar morao da odbije kao neosnovanu, jer je i ona sudija. Kako li tek ove sudije tumače pravne norme kad odlučuju o sudbinama građana?! Je li posrijedi toliki stepen neznanja ili su i oni saučesnici ministra pravde u ismijavanju Zakona?”, pita profesorica.

Prvi rok za polaganje pravosudnog po novom zakonu je u oktobru, a on je uslov za angažman u pravnoj sturci, te za sudije, tužioce, izvršitelje, advokate...

Bonus video: