Za zaštitara se obučava 52 nezaposlenih

Obuka se organizuje po Ugovoru o programu obrazovanja za sticanje stručne kvalifikacije, zaključenom između Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) i UPTCM
112 pregleda 2 komentar(a)
Obezbjeđenje, Foto: Shutterstock
Obezbjeđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.07.2017. 09:44h

Obuci za zanimanje zaštitara lica i imovine u julu je pristupilo 52 nezaposlenih iz više crnogorskih opština, saopšteno je iz Urban Protection Training Centra Montenegro (UPTCM), organizatora obrazovanja odraslih.

Obuka se organizuje po Ugovoru o programu obrazovanja za sticanje stručne kvalifikacije, zaključenom između Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) i UPTCM.

„Obuci za zanimanje zaštitar lica i imovine u julu je pristupilo je 15 nezaposlenih lica iz Podgorice, 11 iz područnih jedinica Bar, Budva, Ulcinj, jedno iz Herceg Novog, 15 iz područnih jedinica Bijelo Polje i Mojkovac i deset iz Berana“, kazala je direktorica UPTCM, Nevenka Vuković.

Nastava se, kako je navela, odvija u područnim jedinicama u Podgorici, Budvi i Bijelom Polju.

ZZZCG je, prema riječima Vuković, prepoznao značaj tog deficitarnog zanimanja u oblasti bezbjednosti i nezaposlenim osobama omogućio besplatnu obuku, koja traje 28 dana, nakon čega polaznici polažu ispit za dobijanje sertifikata.

„Stručni timovi "Urban Protection Training Centar Montenegro" permanentno obavljaju evaluaciju i monitoring procesa, kvaliteta i rezultata programa. Dio monitoringa je i praćenje polaznika na stručnom ispitu, pred komisijom Ministarstva unutrašnjih poslova“, rekla je Vuković.

Kako je kazala, potreba za licenciranim zaštitarima je sve veća, što može biti dragocjena informacija za nezaposlena lica.

Vuković je istakla da je vremenski interval od početka obuke do zaposlenja relativno kratak, i da je praćen sveobuhvatnom podrškom polaznicima i brigom o njihovim potrebama.

„Ustanova daje i preporuke obučenih kandidata za konkretne poslove, tako da kontinuiranom edukacijom i praćenjem daljih rezultata pomaže polaznicima prilikom zapošljavanja“, dodala je ona.

Bonus video: