LOKALNA KORUPCIJA

Šetalište u Petrovcu: Skadar na moru za osam miliona eura

Pejović: Hotel Avala prodat je za 3,2 miliona eura, a šetalište od 800 metara dosad je plaćeno preko osam miliona eura
981 pregleda 11 komentar(a)
Petrovac šetalište, Foto: Vuk Lajović
Petrovac šetalište, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.07.2017. 06:46h

Šetalište u Petrovcu je i ovu sezonu dočekalo turiste nedovršeno. Radovi koji su otpočeli 2009. još nijesu finiširani uprkos činjenici da je umjesto planiranih 2,4 miliona, do sada na šetalište potrošeno tri puta više - osam miliona eura.

Za jedan od najskupljih nedovršenih projekata na primorju u međuvremenu se zainteresovalo i Specijalno tužilaštvo.

Iz tužilaštva su najavili da ovaj slučaj ulazi u svoju završnicu. Početkom juna tužilaštvu je predat nalaz vještaka građevinske i ekonomske struke. Zbog ovog slučaja saslušavan je bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, za koga istražitelji sumnjaju da je najodgovorniji u ovoj malverzaciji. Pored Rađenovića, koji je u zatvoru od maja 2016, istragom su obuhvaćeni i Dragan Marović, tadašnji šef Sekretarijata za investricije i bivši potpredsjednik Opštine Milenko Medigović.

U avgustu prošle godine i u vezi sa šetalištem saslušavan je Rajko Kuljača, nekada prvi čovjek Budve koji ima status svjedoka saradnika Specijalnog tužilaštva. Tužilaštvo je tada od Opštine Budva zatražilo da im dostavi svu dokumentaciju o gradnji šetališta. Krajem marta ove godine novi gradonačelnik Budve Dragan Krapović je potvrdio da je Specijalno tužilaštvo izuzelo dokumentaciju o brojnim poslovima u kojima je učestvovala opština, među njima i o ovom.

Nijesu mogli bez Marovićeve saglasnosti

Mijomir Pejović iz Demokrata smatra da ti poslovi nijesu mogli da prođu bez političke saglasnosti tadašnjeg predsjednika OO DPS-a Budva Svetozara Marovića.

,,Izgradnja šetališta u Petrovcu je rađena po uobičajenoj šemi budvanske organizovane kriminalne grupe, na način da se isisavanje novca iz opštinskog budžeta radilo po nekoliko puta većim iznosima od realnih’’, kaže Pejović za Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

On je, dok je kao član SNP-a bio odbornik u SO Budva, došao do specifkacije o izvršenim radovima iz kojih je saznao da je samo javni toalet plaćen 278.000 eura!

,,Cijelo šetalište, još uvijek nezavršeno, zajedno sa ulaganjima Morskog dobra uveliko je prešlo iznos od 8.000.000 evra. Podatak da je hotel Avala prodat za cijenu od 3,2 miliona evra, a da je jedno šetalište od 800 metara plaćeno preko osam milona eura najbolji je pokazatelj o kakvoj količini zloupotreba se tu radi’’, ističe Pejović.

Tender za šetalište u Petrovcu je raspisan 2008. godine, a radovi su ustupljeni nikšićkoj firmi Udarnik, čiji je osnivač, prema CRPS-u, Dragan Lučić. Radovi su započeti 2009. godine i više puta su obustvaljani jer je Opština Budva kasnila sa isplatom ugovorenih obaveza, koji su se iz godinu u godinu uvećavali. Izgradnja šetališta trajala je punih šest godina, završena je tek 2015.

Prema zvaničnim podacima opštinskog Sekretarijata za investicije, izgradnja šetališta bez popločavanja koštala je 6.063.286,45 eura. Kako se navodi u izvještaju Sekretarijata, pripremni radovi na šetalištu koštali su 425.000, a zemljani 1.600.000 eura.

Za gornji sloj - postvaljenje tampona i betona, potrošeno je 324.000, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodovodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura. Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija dato je 479.000.

Toalet za 270 hiljada eura

Za primjer neracionalne potrošnje - izgradnja javnog toaleta od preko 270.000 eura, iz Opštine su se ranije vlasti branili tvrdnjama da je riječ o objektu površine 382 kvadrata, u kome se osim javnog toaleta nalaze i dva poslovna prostora, prostor za plažni moblijar, natkriveni plato i terasa.

Radovi na popločavanju šetališta koštali su dodatnih 1,45 miliona. Popločavanje, 15 hiljada kvadrata šetališta, započeto je uoči lokalnih izbora 2012. Novac su, po pola, izdvojili Opština i JP Morsko dobro.

Radovi su povjereni nikšićkoj kompaniji Flemer stone, čiji je vlasnik Božidar Vučinić, koja je do kraja 2012. trebala da okonča posao. Međutim, u toku radova došlo je do nesuglasica između Opštine i ove firme. Iz Opštine su tvrdili da su sav novac plaćen, čak i ,,preplaćen'', a da posao nije gotov, dok su iz nikšićke firme tvrdili suprotno. Rok za završetak radova bio je dobrano probijen i kada su prije početka turističke sezone 2014, radnici ove firme napustili radove na šetalištu. Iz opštine su tada prijetili raskidom ugovora.

Prvobitnim projektom bila je predviđena temeljna rekonstrukcija donjeg i gornjeg stroja šetališta, popločavanje čitave trase novim materijalom. Planirana je bila i rekonstrukcija infrastrukturnih sistema, atmosferska kanalizacija, vodovod, elektroinstalacije, javna rasvjeta. I dalje se čeka na završetak svega planiranog.

Tužilaštvu dosta trebalo da se aktivira

Tužilaštvu je dugo trebalo da se aktivira povodom ovog slučaja. Još od 2011, tada najjača opoziciona stranka u Budvi SNP poziva tadašnje tužiteljke Ranku Čarapić i Đurđinu Ivanović da hitno procesuiraju odgovorne za ,,isisavanje novca’’ preko projekta šetalište u Petrovcu. Bezuspješno.

,,Dosadašnju nezainteresovanost tužilaštva za pomenuti predmet mogu tumačiti samo time da je u cijeloj priči učestvovao i neko iz vrha podgoričkog DPS-a, jer nema drugog logičkog opravdanja za nepreduzimanje zakonom propisanih radnji od strane SDT-a’’, smatra Pejović.

A najviši funkcioneri iz Podgorice se nisu libili da se kite ,,sjajem’’ petrovačke promenade. Tako je Filip Vujanović u predizbornoj predsjedničkoj kampanji 2013. obišao i ,,otvorio’’ nezavršeno šetalište.

Praksa je bila da pred početak turističke sezone opštinski funkcioneri najavljuju završetak radova i otvaranje za iduću sezonu. Tadašnji potpredsjednik Opštine Milenko Medigović u martu 2010. objašnjava da se radi o velikom projektu koji se radi jednom u 50 godina i tvrdi ,,sigurno je da će šetalište biti spremno u sezoni 2011. godine’’.

Rađenović, u martu 2015. najavljuje da će šetalište biti otvoreno 1. maja. Kada je taj rok prošao, iz Opštine obećavaju da će radovi biti završeni najkasnije do 10. juna. U avgustu Rađenović, i ostali opštinski funkcioneri Milena Marović-Bogdanović, Dragan Marović, Rajko Kuljača, Aleksandar Tičić, Milenko Medigović i ostali su uhapšeni zbog slučaja TQ Plaza.

I od tada Petrovčani i njihovi gosti čekaju da šetalište konačno bude gotovo. Predsjednik Mjesne zajednice Petrovac Ilija Kaloštrović, iz DPS-a, ističe da je Petrovac dobio jednu modernu promenadu i da neće da ulazi u to da li je ono koštalo mnogo ili malo, te da je sada to stvar tužilaštva.

Ploče otpadaju, slivnika još nema

,,Ono što je problem za stanovnike Petrovca je to da šetalište nije završeno. Nedostaju slivnici za atmosferske vode (urađeni su samo u prvih 15 metar), nema poklopaca na šahtama, pa su ih improvizovali mještani i vlasnici kafića, nedostaju žardinjere, neke od terasa nijesu popločane...’’, navodi Kaloštrović za CIN-CG.

Pored ovog, problem je i održavanje šetališta. ,,Kamene ploče su počele da otpadaju, a fleke od žvaka, na primjer, niko ne skida. Komunalno iz Budve odnosi samo smeće, a za ploče, klupe, čišćenje prosutog ulja po pločama, to niko ne radi. Komunalno neće da se prihvati tog posla’’, kaže Kaloštrović.

Opštini Budva smo više puta poslali pitanje o tome kada planiraju da počnu radove na završetku šetališta. Odgovore nijesmo dobili. Nezvanično, problem je dug, opštine prema jednom od izvođača od 150.000 eura, oko kojeg se vodi spor jer je volšebno porastao na 450.000, a i čeka se da se završi izviđaj tužilaštva da bi mogao da se planira završetak radova.

Preporučujemo za Vas