Bošković: Učestvujući u vježbi sa Austrijancima i Makedoncima koji nisu članice NATO pokazujemo otvorenost

"Zajednički izazov 2017" je multinacionalna NATO/PfP vježba na terenu koja je od 27. juna do 6. jula realizovana u rejonu za planinsku obuku Lipovo
2 komentar(a)
Međunarodna vojna vježba "Zajednički izazov 2017", Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Međunarodna vojna vježba "Zajednički izazov 2017", Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 06.07.2017. 15:42h

Međunarodna vojna vježba "Zajednički izazov 2017" (Common Chalenge 2017) zvanično je danas zatvorena u kasarni Breza u Kolašinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na Danu visokih zvanica koji je organizovan na poligonu Lipovo, prikazan je dio sposobnosti učesnika vježbe iz oblasti alpinistike i planiranja i izvođenja operacija u planinskom rejonu.

Ministar odbrane Predrag Bošković čestitao je učesnicima na uspješno izvedenom zadatku, i istakao da takve vježbe čine da se dodatno ojačaju dobri odnosi sa državama partnerima.

Razmjenom iskustava i znanja značajno se, kako je rekao, utiče na poboljšanje nivoa sposobnosti da se kvalitetno odgovori bezbjednosnim izazovima, kojih je danas u svijetu sve više.

"Učestvujući u vježbi, zajedno sa Austrijancima i Makedoncima koji nijesu članice NATO, pokazujemo našu otvorenost za saradnju u svim inicijativama koje ne osporavaju naše članstvo", istakao je Bošković.

On je naglasio da će Vojska Crne Gore (VCG) u narednom periodu nastaviti da unaprjeđuje saradnju sa Austrijancima u oblasti planinskog ratovanja.

Danu visokih zvanica, osim Boškovića i načelnika Generalštaba VCG Ljubiše Jokića, prisustvovali su i načelnik Generalštaba Armije Makedonije Metodije Veličkovski, zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Austrije Bernhard Bair, kao i veliki broj vojno-diplomatskih predstavnika akreditovamih u Crnoj Gori.

"Zajednički izazov 2017" je multinacionalna NATO/PfP vježba na terenu koja je od 27. juna do 6. jula realizovana u rejonu za planinsku obuku Lipovo.

"Cilj vježbe, u kojoj je učestvovalo oko 300 pripadnika oružanih snaga Crne Gore, Austrije i Makedonije, predstavlja razvoj sposobnosti planinskog ratovanja i unaprjeđenje kapaciteta oružanih snaga zemalja učesnica da zajednički odgovore svim izazovima", kaže se u saopštenju.

Bonus video: