Herceg Novi: Proslava u čast Svetog Leopolda

Katić je poručio da je vrijeme da se Sv Leopoldu oda počast o postavljanjem spomen ploče u njegovom rodnom gradu, a don Robert Tonsati, predsjednik organizacionog odbora Biskupije, istakao je da je Sv Leopold želio da se vrati u rodni Herceg Novi i da je ovo na neki način ostvarenje njegove poslednje želje
68 pregleda 0 komentar(a)
Leopold Mandić, Foto: Slavica Kosić
Leopold Mandić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.07.2017. 13:56h

Opština će formirati organizacioni odbor povodom dolaska tijela Sv Leopolda Bogdana Mandića 15. i 16. septembra u Herceg Novi, dogovoreno je na današnjem sastanku predsjednika Opštine Stevana Katić i predstavnika Kotorske biskupije sa biskupom monsinjorom Ilijom Janjićem.

Planirano je i postavljanje spomen ploče na rodnu kuću katoličkog sveca na Škveru.

Katić je poručio da je vrijeme da se Sv Leopoldu oda počast o postavljanjem spomen ploče u njegovom rodnom gradu, a don Robert Tonsati, predsjednik organizacionog odbora Biskupije, istakao je da je Sv Leopold želio da se vrati u rodni Herceg Novi i da je ovo na neki način ostvarenje njegove poslednje želje.

Monsinjor Janjić je ocijenio da je događaj jedinstvena prilika za Herceg Novi u duhovnom, istorijskom i kulturnom smislu.

Sveti Leopold rodjen je 12. maja 1866 godine u Herceg Novom kao Bogdan Mandić. U istoriji Rimokatoličke crkve zabilježeno je I da je u najkraćem periodu proglašen za sveca. Zalagao se za ekumenizam. Za vrijeme Prvog svjetskog rata , Vlada Italije je naredila da svi državljani Austro ugarske koji žive u pograničnom dijelu Italije prihvate italijansko državljanstvo. Sv. Leopold je odbio uz obrazložernje „Kao i moji preci Bokelji ja ću ostati građanin svijeta“.

Podsjećamo da su prije 12 godina uz puno ružnih kvalifikacija i argumenata iz ratnih 90 godina, odbornici hercegnovskog lokalnog parlamenta odbili predlog tadašnjeg odbornika Liberalne partije Gorana Skrobanovića, da na skroman način odaju poštu svom poznatom sugradjaninu.

Bonus video: