Stanari traže da "Idea" ukloni kanistere za ulje iz garaža

"U izvještaju Ekološke inspekcije se jasno navodi da je u pitanju ulje. Na snimcima možete vidjeti Rome kako to odnose u kantama i sipaju u atmosfersku kanalizaciju“, kaže Valentina Komnenić
57 pregleda 0 komentar(a)
ulje Idea, ulje zetagradnja, ulje mercator, Foto: Privatna arhiva
ulje Idea, ulje zetagradnja, ulje mercator, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.07.2017. 11:40h

Stanari „Zetagradnje“ u Ulici Đoka Miraševića traže da „Idea“ iz podzemne garaže ukloni kanistere za skladištenje ulja, te da izvinjenja koja su uputili ne mogu ništa riješiti.

Smiješan je odgovor kompanije „Mercator“, u čijem se vlasništvu nalazi market „Idea“, da se u garažama zgrade u Bloku VI izliva voda, a ne ulje, smatraju stanari.

„Dostavite dozvole od nadležnih državnih institucija i službi koje morate imati za jednu ovakvu skandaloznu konstrukciju koju ste postavili. Nemojte se izvinjavati, reagujte i uklonite tempiranu bombu koju protivzakonito držite u našoj garaži i koja prijeti da ugrozi cijelu zgradu“, apeluju stanari iz ulaza 20 i 24.

Žale se na brojne havarije i izlivanja prerađenog jestivog ulja iz kuhinje marketa, koje se pomoću separatora smještaja u kanistere na nivou -1 u garaži. U proteklih tri godine tvrde da, nakon izlivanja ulja, nisu nailazili na razumijevanje nadležnih u marketu.

Iz „Mercatora“ tvrde da je do „izlivanja ispusne vode“ došlo usljed mehaničkog kvara na pumpi koja se koristi za crpljenje vode iz sudopera, te da se ne radi o opasnim materijama.

„U izvještaju Ekološke inspekcije se jasno navodi da je u pitanju ulje. Imamo dokaze i kako se to ulje odlagalo godinama.... Na snimcima možete vidjeti Rome kako to odnose u kantama i sipaju u atmosfersku kanalizaciju“, kazala je predstavnica stanara Valentina Komnenić.

Stanari navode da su, nakon objave u medijima, iz marketa temeljno čistili prostor. Međutim, neprijatni mirisi se u garaži i nakon čišćenja osjećaju.

„Takvo se čišćenje do sad nije organizovalo“, izjavila je Komnenićeva, te dodala da mještane dodatno zabrinjava to što djeca ulaze u garažu, igraju se, a kanister nije adekvatno zaštićen. Stoga pozivaju i „Zetagradnju“ da reaguje i popravi garažna vrata.

Pozivaju i nadležne, kojima su se obraćali, da reaguju, jer smatraju da je njihova odgovornost da se pozabave ovim pitanjem.

„Vrlo direktno upiremo pogled na sve nadležne institucije koje, ili nijesu dosad reagovale, ili su reagovale neadekvatno“, ističu stanari.

Ipak, nadaju se da imaju razumnog sagovornika, očekuju adekvatnu reakciju, te da neće morati sudski da rješavaju problem.

„Nažalost, ovdje ne možemo da pristanemo ni na kakav kompromis zbog toga što se ovo jednostavno mora ukloniti“, zaključila je Komnenić.

Bonus video: