Glavni grad će uključiti građane u izradu Strateškog plana razvoja

Generalni direktor za razvoj je ukazao na namjeru Ministarstva da inovacijama pojednostavi proces strateškog planiranja i da smjernice za kvalitetniju izradu Plana
204 pregleda 0 komentar(a)
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.07.2017. 11:16h

Pred Glavnom gradom je izazovan i zahjevan zadatak izrade Strateškog plana razvoja za narednih pet godina, a kroz taj proces će, pored kontinuirane podrške Ministarstva ekonomije, i građanima biti data mogućnost da se uključe u njegovu izradu, zakjučeno je na sastanku predstavnicka Glavnog grada i Ministarstva ekonomije.

Kako su rekli iz Opštine, menadžer Glavnog grada i koordinator izrade Strateškog plana razvoja, Dragutin Đeković, predočio je važnost izrade ovog dokumenta, ističući značaj uključivanja građana u sam proces izrade Plana.

„Glavni grad u kontinuitetu radi na unapređenju transparentnosti rada lokalne samouprave, tako da je naša namjera da i građanima damo mogućnost da se uključe u izradu Strateškog plana razvoja. Jedna od ideja jeste da putem naših web sajtova pozovemo građane da daju svoje prijedloge, čiju će primjenu razmotriti članovi Radne i Konsultative grupe“, kazao je Đeković.

U planu je definisanje dinamike daljeg rada i intenziviranje aktivnosti na izradi Strateškog plana razvoja.

„Strateško planiranje razvoja lokalnih samouprava predstavlja važan mehanizam za definisanje politike lokalnog razvoja i usmjeravanje resursa u pravcu ostvarenja strateških ciljeva. Ministarstvo ekonomije će podržati čitav proces, u namjeri da Strateški plan razvoja Glavnog grada bude što kvalitetaniji, realan i da usmjerava kapacitete lokalne samouprave u pravcu prioriteta razvoja“, kazao je generalni direktor za razvoj Miloš Čelanović.

Čelanović je ukazao na namjeru Ministarstva da, kroz inoviranje Pravilnika o metodologiji za izradu ovih strateških dokumenata, pojednostavi proces strateškog planiranja i da smjernice za kvalitetniju izradu Plana.

„Vođenje politike lokalnog razvoja podrazumijeva podsticanje ekonomskog razvoja društva, produbljivanje saradnje sa svim akterima privrednog razvoja na lokalnom nivou, identifikovanje kako svih resursa i potencijala, tako i problema sa kojima se suočava zajednica, pronalaženje finansijskih sredstava i mobilisanje istih na prioritete razvoja zajednice“, kazao je Čelanović.

Podršku JLS u starteškom planiranju Ministarstvo ekonomije realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u okviru projekta Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori. Za sada je saradnja uspostavljena sa Glavnim gradom, Prijestonicom Cetinje i opštinama Bijelo Polje, Berane, Kolašin, Žabljak i Tivat.

Bonus video: