Djeca rade kao veliki, turisti prezadovoljni

Tijana Rakočević, Dragan Bulatović, Haris Ibraim, Nikola Vukićević i Mateja Mašković završili su prvi razred, a već danima turistima koji navrate u RTO daju informacije na engleskom jeziku o turističkim „adutima“ Kolašina
101 pregleda 1 komentar(a)
Đaci Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Đaci Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 05.07.2017. 19:51h

Završetak školske godine nije značio i kraj edukacije za petoro kolašinskih srednjoškolaca - đaci SMŠ “Braća Selić“ koji se školuju za turističke tehničare otišli su na praksu u Regionlnu turističku organizaciju (RTO) Bjelasica Komovi. Direktorica RTO Tanja Drakula Medenica, kako kažu, ozbiljno je shvatil ulogu mentorke i njihovu potrebe da nauče nešto o svom budućem zanimanju.

Nema mnogo odmora, ali ima puno zabave, novih poznanstava i komunikacije sa turistima iz različitih krajeva svijeta, kažu đaci.

Tijana Rakočević, Dragan Bulatović, Haris Ibraim, Nikola Vukićević i Mateja Mašković završili su prvi razred, a već danima turistima koji navrate u RTO daju informacije na engleskom jeziku o turističkim „adutima“ Kolašina.

“Zaista je zanimljivo i mislim da dobro radimo. Iako nijesmo očekivali da ćemo baš odmah biti 'ubačeni u vatru', srećni smo što je ovo prava praksa i učenje nešeg budućeg zanimanja. Tanja insistira da što intenzivnije gorimo engleski, naučili smo da čitamo mape, a jedan od radnih zadataka bio je i da za goste iz Izraela pripremimo čevorodnevni program. To jest, da im, naravno na engleskom jeziku, preporučimo šta treba posjetiti”, kaže Dragan.

Vukićević priča da su se bavili i statistikom i da je ove godine, od aprila zaključno sa prvom polovinom juna, duplo više turista u odnosu na isti period lani ušlo u RTO. On kaže da su ih posjetili gosti iz SAD, Južne Koreje, Dubaija, Meksika...

“Neki od njih su se, nakon komunikacije s nama, začudili kako to da smo učenici... Bili su ubijeđeni da smo zaposleni u RTO. Takvi komplimenti prijaju i ohrabruju da još vrednije radimo i učimo”.

Drakula Medenica kaže da je iznenađena koliko su petnaestogodišnjaci motivisani za rad i koliko znaju: “Zanimljivo je da oni često i rado ostaju u RTO i nakon što odrade obaveznih šest sati dnevno. Izuzetno se dobro snalaze u razgovoru sa turistima, znaju mnogo o Kolašinu i okolini. Oni su već profesionalci, a pored toga i izuzetno vaspitana djeca “.

Ističe da su kao nagradu savjestan i stručan rad neki od srednjoškolaca dobili i „službena vozila“ za prevoz do posla i kući - bicikla RTO koja se iznajmljuju turistima.

Bonus video: