Maraš o novom hakerskom napadu na portal "Vijesti": EU hitno da reaguje

"Prema informacijama dobijenim od IT stručnjaka iz razvojnog tima Vijesti iz Praga (Češka Republika), organizovanje ovako složenog hakerskog napada, ogromnog obima, zahtijeva velika sredstva koja se mjere desetinama hiljada eura", rekao je Maraš.
3373 pregleda 20 komentar(a)
Maraš, Foto: Savo Prelević
Maraš, Foto: Savo Prelević

Izvršni direktor Medijske asocijacije jugoistočne Evrope, Vuk Maraš, povodom novog hakerskog napada na portal "Vijesti", pozvao je Evropsku uniju da reaguje i da zatraži od crnogorskih institucija sistema da obezbijede slobodu izražavanja i objektivno informisanje javnosti.

Portal Vijesti danas je bio na meti novog hakerskog DDoS napada.

"Portal medijske grupacije Vijesti iz Crne Gore – www.vijesti.me nakon 20 dana, ponovo je predmet hakerskih DDoS napada, koji je ovog puta po obimu neuporedivo veći od napada koji su se dešavali prije tri sedmice, a koji za cilj ima obaranje portala Vijesti i cjelokupne njegove infrastrukture. Prema informacijama dobijenim od IT stručnjaka iz razvojnog tima Vijesti iz Praga (Češka Republika), organizovanje ovako složenog hakerskog napada, ogromnog obima, zahtijeva velika sredstva koja se mjere desetinama hiljada eura", rekao je Maraš.

Maraš dodaje da, imajući u vidu količinu sredstava potrebnih za organizaciju ovakvog napada, te činjenicu da je prilikom prethodnih DDoS napada jasan cilj bio da se spriječi publikovanje podataka o potencijalnoj političkoj korupciji u koju je umiješan vrh vladajuće partije, nesporno je da postoji ponovni interes da se po svaku cijenu ugasi portal Vijesti.

"Portal Vijesti, koji je ubjedljivo najznačajniji i najčitaniji u Crnoj Gori, kao i jedan od najznačajnijih u regionu i pored ovakvih brutalnih hakerskih napada, uspijeva da kontinuirano informiše građane o ključnim problemima, uključujući i gore pomenutu političku korupciju", rekao je Maraš.

Maraš je saopštio da su nakon poslednjih napada, koji su se desili prije tri sedmice, Vijesti sve relevantne informacije proslijedile nadležnim državnim organima, ali do danas nije bilo ama baš nikakvih pomaka u otkrivanju počinilaca i nalogodavaca napada.

"Kako je trenutno na sceni, očigledno, još jedan pokušaj gašenja portala Vijesti, kroz veoma skupu hakersku operaciju koju crnogorske službe ne žele da rasvijetle, pozivamo Evropsku uniju da reaguje i da zatraži od crnogorskih institucija sistema da obezbijede slobodu izražavanja i objektivno informisanje javnosti", zaključio je Maraš.

Bonus video: