NA RASPOLAGANJU 900.000 EURA BESPOVRATNIH SREDSTAVA

ZZZCG donio odluku o dodjeli grantova OSI: Za 41 projekat grant od dva miliona eura

Kako navode, u javnom pozivu, kao jedan od očekivanih rezultata, navedena je realizacija 20 odsto projekata čiji će rezultat biti zapošljavanje nakon projekta najmanje dvije OSI, najmanje šest mjeseci.
92 pregleda 3 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2017. 16:10h

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) donio je odluku o dodjeli grantova osobama sa invaliditetom (OSI), po osnovu javnog poziva od 20. marta, kojim je predviđena raspodjela tri miliona eura.

"Od 111 prispjelih projektnih predloga, nadležna komisija pozitivno je ocijenila 41 projekat, od kojih su za mjeru I – Aktivna politika zapošljavanja i zapošljavanje OSI 33 projektna predloga, dok je za mjeru II – Stvaranje uslova za povećanje zapošljivosti OSI predloženo osam projekata", saopšteno je iz ZZCG.

Kako se navodi, ukupan iznos traženog novca je 2.085.622 eura, od čega 1.873.294 eura za mjeru I, dok je za osam projekata po mjeri II predviđeno 212.328 eura.

Na raspolaganju je, dodaje se, ostalo 914.317 eura bespovratnih sredstava.

Kako je saopšteno, Upravni odbor, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavala Ranka Pavićević, donio je odluku da se u što kraćem roku objavi novi javni poziv kako bi se preostali novac utrošio prije isteka budžetske godine.

"U skladu sa Vladinom strategijom regionalnog razvoja, novi poziv će biti usmjeren korisnicima iz opština sa sjevera Crne Gore, s akcentom na osposobljavanje i zapošljavanje OSI", kazali su iz ZZZCG.

Kako su rekli, prema onome što je navedeno u projektnim prijavama, u okviru mjere I, biće uključeno 280 OSI, od čega će 207 biti zaposleno tokom trajanja projekta, a 48 nakon završetka projekta, najmanje šest mjeseci.

Iz Zavoda su saopštili da je, od 33 projekta, u njih 18 predviđeno zapošljavanje nakon završetka projekta, što je 54,54 odsto od ukupnog broja predloženih projekata.

Kako navode, u javnom pozivu, kao jedan od očekivanih rezultata, navedena je realizacija 20 odsto projekata čiji će rezultat biti zapošljavanje nakon projekta najmanje dvije OSI, najmanje šest mjeseci.

"Iz projektovanog se može vidjeti da će ovaj rezultat biti premašen, i ovim javnim pozivom biće obezbijeđeno dugoročnije zapošljavanje OSI", kaže se u saopštenju ZZZCG.

Dodaje se da prijave predloga projekata iz mjere II – Stvaranje uslova za povećanje zapošljivosti OSI nijesu ispunila očekivanja Komisije.

"U prilog tome govori i činjenica da je u okviru ove mjere za dodjelu bespovratnih sredstava predloženo samo osam projekata, u kojima će biti uključeno 82 OSI, a jedan od tih projekata predviđa i zapošljavanje šest osoba tokom trajanja projekta", saopšteno je iz Zavoda.

Upravni odbor odobrio je, kako se navodi, 60 hiljada eura za deset kredita za samozapošljavanje, kojim će biti otvoreno 12 novih radnih mjesta.

Preporučujemo za Vas