Jesu li centri ucijenili majke?

Ministarstvo: Službenici su im dali taj formular, tu nije bilo nikakve loše namjere
146 pregleda 4 komentar(a)
Željka Savković, Janko Vučinić, Branka Bošnjak, Marina Jočić, Foto: Filip Roganović
Željka Savković, Janko Vučinić, Branka Bošnjak, Marina Jočić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.07.2017. 05:54h

Državni tužilac treba da se pozabavi centrima za socijalni rad, koji su prethodnih dana korisnicama naknada za majke troje ili više djece davali na potpis formular kojim se one odriču tog davanja u korist penzije, smatra profesor Đorđe Blažić.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja poručuju da “nema ni govora o bilo kakvoj zloupotrebi”.

Zakon o izvršenju odluke Ustavnog suda, a kojim su naknade za majke i formalno ukinute, stupio je na snagu u petak, ali su žene u centrima za socijalni rad dobijale na potpis formular sa sadržinom “Molim da mi obustavite isplatu naknade po osnovu rođenja troje ili više djece iz razloga što želim da se vratim na ostvarivanje prava na penziju kod Fonda PIO. Obustavu izvršite sa danom...”.

U podgoričkom Centru za socijalni rad juče su novinaru “Vijesti”, koji se interesovao za formular, saopštili da se “dosadašnji zahtjevi obrađuju, a da će ostalim ženama u narednih desetak dana biti poslato rješenje na kućnu adresu, jer će to službenici odraditi po službenoj dužnosti”.

Blažić smatra da se radi o obmani i alibiju Vlade, kada naknade za majke stignu do Strazbura.

“Ovo je zloupotreba službenog položaja i svojevrstan oblik pokušaja ucjene majki, čime treba da se ozbiljno pozabavi državni tužilac. Cilj drugog dijela te izjave, kojim se odriču prava na tužbu, je upravo da im se ne isplaćuje naknada do kraja spora, ako je pokrenut. Nema šta da podmeću majkama jer to nije uslov za ostvarivanje prava majki po Zakonu o izvršenju sudske odluke. Zakon je jasno uredio ovlašćenja organa u postupku i propisao obavezu organa da obustave od izvršenja ranije donijeta rješenja. Umjesto da rade svoj posao, oni na ovaj način obmanjuju i ucjenjuju majke, što je apsolutno neprihvatljivo i skandalozno, a za ovako postupanje neko mora da snosi i krivičnu i drugu odgovornost”, tvrdi Blažić.

Iz Ministarstva rada su “Vijestima” kazali da je zahtjev takav jer su majke do 1. jula, kada je na snagu stupio Zakon, imale mogućnost da traže povratak na penzije. Ističu da su se majke javljale i u petak i u ponedjeljak, te da ih centri nijesu mogli vratiti. Najavljuju da će sve biti automatizovano. “Službenici su im samo izašli u susret i dali im taj formular, kako same ne bi pisale zahtjeve. Tu nije bilo loše namjere, a Ministarstvo i sve druge institucije strogo poštuju doneseni propis”, saopštili su iz tog resora.

Funkcioner DNP Nikola Jovanović prije dva dana saopštio je da je cilj formulara da se stekne dojam da se majke dobrovoljno odriču, jer se u tim dokumentima ne navodi nijedan argument i pravi osnov za podnošenje.

Perović: Očekujemo oko 4.000 zahtjeva

Iz Ministarstva su saopštili da će centri za socijalni rad pripremiti rješenja i poslati korisnicama naknada. Ta rješenja i zahtjev treba da predaju u Fondu PIO.“Majke neće biti oštećene ni za cent. Već 20. jula primiće naknadu za jun, jer je zakon počeo da važi prvog jula. Po dobijanju rješenja od Fonda PIO, nastaviće da primaju svoje penzije. Neće postojati vakuum prostor i niko neće biti oštećen”, obećali su iz Ministarstva. U Fondu PIO, kaže direktor Dušan Perović, očekuju oko 4.000 zahtjeva. “Rok od osam dana ostavljen u Zakonu je rok za nas. Moramo donijeti konačna rješenja u roku od osam dana od podnošenja zahtjeva. Biće teško zbog velikog broja stranki, ali očekujem da ćemo sve obaveze izvršiti najprije što možemo”, kazao je Perović.

Policija podnijela prekršajnu prijavu Savković

Članica Koordinacionog odbora majki Željka Savković, juče je pozvana u Sud za prekršaje nakon što je na posljednjem protestu 29. juna odbila zahtjev policije da majkama naloži da se povuku sa zaštitne ograde ispred Skupštine.

"Pretres je odložen do 8. septembra, dok se advokat upozna sa predmetom", kazala je Savković "Vijestima". Ona je ranije kazala medijima da je odbila naredbu policije da se majke povuku sa zaštitne ograde i kazala da drugačije nije ni bilo moguće, jer su se borile za svoje stečeno pravo.

Bonus video: