Katastrofa u Baošićima: Fekalije na sve strane, turisti najavljuju da idu

Izdavaoci smještaja, ugostitelji koji imaju objekte na obali, ogorčeni su, jer gosti najavljuju odlazak. Kažu da im je ugoženo poslovanje, ali i egzistencija velikog broja zaposlenih
167 pregleda 5 komentar(a)
Baošići kanalizacija, Baošići fekalije, Foto: Slavica Kosić
Baošići kanalizacija, Baošići fekalije, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.07.2017. 14:55h

Mještani Baošića i turisti koji ljetuju na ovom dijelu hercegnovske rivijere, od jutros se guše u smradu kanalizacije koja „izvire“ iz šahtova na lokalnom priobalnom putu. Fekalije se slijevaju u more, pa su na pojedinim mjestima kupači napustili plaže. Radnici gradskog „Vodovoda“ koji su samo u Baošićima , na istom mjestu danas dva puta intervenisali, kažu da su svakodnevno angažovani na otklanjanju kvarova na novoizgrađenoj kanalizacionoj mreži.

Izdavaoci smještaja, ugostitelji koji imaju objekte na obali, ogorčeni su, jer gosti najavljuju odlazak. Kažu da im je ugoženo poslovanje, ali i egzistencija velikog broja zaposlenih.

„Volim Baošiće i godinama ovdje dolazim, ali sam ovog ljeta bila neprijatno iznenadjena onim što sam zatekla“, kaže gošća iz Banja Luke.

Podsjećamo da su prije nekoliko dana protestovali i mještani Meljina zbog nesnosnog smarada iz novoinzgrađenog kanalizacionog kolektora i (ili) postrojenja za preradu otpadnih voda.

Potpredsjednica Opštine i odnedavno projekt menadžerka projekta izgradnje kanalizacione mreže sa kolektorima i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Danijela Đurović je tada kazala da je evidentirano“ preko 300 manjih problema u radu cijele infrastrukture“. Za otklanjanje tih kvarova angažovan je hercegnovski Vodovod.

Iz turske kompanije Celticioglu tvrde da kolektor funkcioniše “besprekorno” za što je, kažu, potvrda i čisto more od Igala do Meljina bez izlivanja fekalija.

Izgradnja kolektora, najveća infrastrukturna investicija vrijedna 31 milion eura, umjesto da bude završena za 18 mjeseci, “otegla” se na četiri godine, a posao još nije okončan. Nedavno su odbornici dali zeleno svijetlo za kredit od koga će 2,5 miliona biti opredijeljeno za završetak kanalizacionog kolektora. Iz Vodocaoma zaduženog za implementaciju projekta tvrde da će investicija ostati u planiranim iznosima. Njihovi predstavnici , odbornicima SO Herceg Novi prije sedam dana nisu znali ili, kako su rekli, nisu bili pripremljeni, da odgovore na na brojna pitanja o (ne) funkcionisanju novoizgrađene kolektorske mreže.

Ocjena jedne mještanke da je”turistička sezona tek počela i da je strah i da pomisli šta će se dešavati sa kanalizacijom kada u opštini bude duplo više turista nego sada”, možda ponajbolje oslikava strahovanja Novljana.

Bonus video: