Vuksanović: Vlada godinama opstruiše razvoj Aerodroma

"Razlog je jasan, želi se stvoriti slika nesposobnosti kompanije da se sama razvija, što je onda dobar izgovor da zlatna koka iz državnih pređe u tajkunske ruke, a da naše pare ne idu nama nego njima"
60 pregleda 5 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Bernarda Moškov, Foto: SDP
Draginja Vuksanović, Bernarda Moškov, Foto: SDP
Ažurirano: 04.07.2017. 17:28h

Povodom najavljenog davanja aerodroma Tivat u dugoročnu koncesiju, SDP je danas održao konferenciju za medije, na kojoj su se javnosti obratili poslanica SDP u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović i odbornica SDP u Skupštini Opštine Tivat Bernarda Moškov.

Vuksanović je napomenula da je najava Vlade da se krene u privatizaciju Aerodroma Crne Gore još jedna u nizu štetnih, ekonomski antidržavnih mjera, kojom bi se država lišila svog kapitalnog resursa i višestruko uspješne kompanije.

“Aerodromi su ekonomsko bogatstvo Crne Gore, sa monopolskom pozicijom koja garantuje sigurne ogromne prihode i profit za državu i građane. Ali upravo je to i razlog zbog čega DPS ekonomska pamet namjerava njegovu rasprodaju i otuđenje. Jer po tom nakaradnom i dokazano štetnom i pogubnom ekonomskom konceptu ono sto je kapitalno dobro države koje stvara ogroman profit, umjesto u Budžet države i građanima, treba da ode njihovim tajkunima i pozajmljenim imenima kojima bi, po ustaljenom receptu, namjestili kupovinu preduzeća.”

Vuksanović je istakla da rasprodavati dobra kao što su Aerodromi može samo neko ko ne misli za dobro građana već za interese pojedinaca.

“Kompanija je prošlu godinu završila sa profitom oko 5 miliona eura, iz godine u godinu bilježi rast poslovanja i ima ogroman potencijal za dalji razvoj. I to sve uprkos dugu od 20 miliona koji ima Montenegro erlajns prema njoj, što praktično znači da su državni aerodromi sve ovo vrijeme praktično održavali u životu i nacionalnu avio kompaniju. I umjesto da podrži takvu firmu i podstakne njen razvoj, Vlada CG je svih ovih godina sprječavala razvoj Aerodroma CG. Jer, po logici DPS, ono što vrijedi i valja treba sa najvišeg nivoa opstruirati smanjujući mu vrijednost, kako bi se u pogodnom trenutku našao dobar razlog za otuđenje u bescijenje. Takav je primjer sa Aerodromima. Vlada CG godinama opstruira razvoj ove firme onemogućavajući već dogovorena ulaganja u aeorodromsku infrastrukturu kroz aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Takođe u kontinuitetu vrši pritisak da se otpisuju ili u nedogled odlaže naplata duga Montenegro erlajnsa. Razlog je jasan, želi se stvoriti slika nesposobnosti kompanije da se sama razvija, što je onda dobar izgovor da zlatna koka iz državnih pređe u tajkunske ruke, a da naše pare ne idu nama nego njima. Vlada je tu samo naravno servis tajkuna kao da su ih oni birali a ne građani. SDP je u vlasti spriječio više puta pokušaj DPS da ovaj naum sprovede i proda Aerodrome. Kao što smo ih spriječili da prodaju većinski EPCG, kao što smo ih spriječili da Deripaski poklone Termoelektranu i još mnogo toga zaključno sa zadnjim primjerom Luke Bar. E zato je SDP u tajkunsko /otimačkoj vizuri izdajnik, jer sprječava poharu. Sada misle da imaju otvoren prostor za ove pogubne rasprodaje jer su im sateliti na usluzi da podignu ruku za što god oni traže. I tako misle da imaju zatvoren krug pohare /DPS opslužuje tajkune dok sateliti opslužuju DPS. Poručujemo im da neće proći. SDP je sačuvao kapitalna dobra iz vlasti, a Luku Bar smo od vaše pohare sačuvali i iz opozicije. SDP će sačuvati i Aerodrome, džaba vam uslužni DPS sateliti i tajkunerija koja vas savjetuje i kojoj služite.”

Odbornica u Skupštini Opštine Tivat Bernarda Moškov istakla je da je odbornički klub SDP Tivat 2. juna podnio zahtjev da se na sjednici SO zakazanoj za 20. jun uvrsti tačka dnevnog reda sa odlukom povodom najavljenog davanja u zakup Aerodroma Tivat. Predsjednica opštine i predsjednik skupštine nijesu usvojili ovaj zahtjev.

“A samo smo tražili aktivno uključivanje opštine i građana Tivta u ovo veoma bitno pitanje, jer je Aerodrom Tivat nastao tako što su se tivatske familije odrekle zemljišta smatrajući da time grade budućnost za sebe i svoju djecu. Nakon toga pokrenuli smo inicijativu za prikupljanje 11 potpisa koliko je potrebno za zakazivanje posebne sjednice skupštine opštine Tivat sa samo jednom tačkom: – Predlog Odluke o stavu SO Tivat o statusnim i drugim promjenama u Aerodromu Tivat, koju su potpisali svi odbornici opozicije, nas devet, ali odbornici HGI i SD nijesu stavili svoj potpis, iako su deklarativno u saopštenjima i za skupštinskom govornicom bili za taj prijedlog. Mi u SDP – u kažemo neće moći! Ukoliko lokalna DPS vlast nema hrabrosti da stavi ovu tačku na dnevni red pokrenućemo referendumsku proceduru na kojoj će se građani o njoj izjasniti. Aerodrom Tivat mora ostati u postojećoj vlasničkoj strukturi, jer je to najznačajniji privredni kolektiv u našem gradu koji ima rekordni promet i rekordnu zaradu.”

Bonus video: