Milan Tomić novi direktor ZIKS-a

Nekadašnji pomoćnik direktora ZIKS-a i pomoćnik direktora Uprave policije će na poziciju za šefa ZIKS-a biti imenovan na sljedećoj sjednici Vlade
1242 pregleda 6 komentar(a)
Milan Tomić, Foto: Boris Pejović
Milan Tomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.07.2017. 17:29h

Milan Tomić biće novi direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), potvrđeno je "Vijestima" iz Vlade.

Tomić će na toj pziciji zamijeniti aktuelnog direktora Miljana Perovića, kojem uskoro ističe mandat.

Nekadašnji pomoćnik direktora ZIKS-a i pomoćnik direktora Uprave policije će na poziciju za šefa ZIKS-a biti imenovan na sljedećoj sjednici Vlade.

"Vijesti" su dana objavile da Perović ostaje bez ZIKS-a, te da Vlada traži novog direktora

Perović je za direktora ZIKS-a imenovan krajem maja 2012. godine.

Njegov petogodišnji mandat obijležilo je ubistvo zatvorenika Dalibora Đurića u spuškom zatvoru, bjekstva osuđenih ubica Jovice Zindovića i Ivana Vujovića iz Zatvora Bijelo Polje, polivanje osuđenika Igora Božovića vrelim uljem, obračun klanova iza rešetaka, tortura nad zatvorenicima zbog koje se sudi desetini službenika Zavoda...

To su navodno neki od razloga zbog kojih je Perović izgubio naklonost prvog čovjeka crnogorske Vlade Duška Markovića i vicepremijera Pažina.

Perović je sa saradnicima uspio da obnovi dio zatvora, uguši gotovo svakodnevne štrajkove osuđenika i izbori se da zaposleni u toj ustanovi riješe radno-pravni status.

Ipak, njegovi službenici nezvanično tvrde da rade u užasnim uslovima i da bezbjednost u spuškom zatvoru odavno nije bila na nižem nivou.

Visokorangirani član škaljarskog kriminalnog klana Đurić ubijen je 22. septembra 2016. dok je vježbao u teretani Poluotvorenog odjeljenja Kazneno popravnog doma. Egzekutor, koga crnogorski istražitelji još nijesu otkrili, iz obližnje šume u njega je ispalio hitac iz snajpera. Zbog pomaganja u ubistvu Đurića optuženi su Kotorani Dejan Pavićević i Miloš Trbo.

Istraga o nalogodavcima, direktnim izvršiocima i eventualnim pomagačima iz zatvora tapka u mjestu.

Zindović je malobrojnim i slabo naoružanim zatvorskim čuvarima pobjegao 7. oktobra 2015. godine iz porodične kuće u Mojkovcu. Iako je uprava ZIKS-a tvrdila da mu je tog dana omogućeno da posjeti teško bolesnu majku, istraga je utvrdila da je robijaš slavio rođendan kćerke. Osuđeni na 15 godina zbog ubistva Luke Popovića uhapšen je 21. jula 2016. godine u Beogradu.

Dva i po mjeseca nakon Zindovića, bjelopoljskim čuvarima pobjegao je još jedan osuđeni ubica - Podgoričanin Ivan Vujović, osuđen na 14 godina zbog ubistva sugrađanina Radomira Savovića. On je 24. decembra 2015. godine razoružao zatvorske čuvare i naoružan pobjegao. Istražitelji vjeruju da su Vujović i njegov nekadašnji cimer iz ćelije, Zindović, iza rešetaka skupa kovali plan za bjekstvo.

Nekoliko mjeseci nakon bjekstva iz zatvora, krio se u Beogradu, a tamošnje vlasti sumnjiče ga da je 1. avgusta 2016. godine u srpskoj prestonici ranio Darka Bulatovića (30). Uhapšen je u novembru prošle godine u Njemačkoj.