Nikšić: Organizovan još jedan sajam rukotvorina

Na izložbi u prostorijama Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva, pet dama su podsjetile sugrađane šta to njihove „zlatne ruke“ umiju da naprave
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2017. 13:29h

U Nikšiću je u posljednje vrijeme sve više onih koji se bave rukotvorinama, pa su i sajmovi na kojima izlažu radove česti. Da se ne bi prekinuo kontinuitet njihovog izlaganja Nataša Lučić je u prostorijama Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva organizovala prodajnu izložbu predmeta domaće radinosti, a pet dama su podsjetile sugrađane šta to njihove „zlatne ruke“ umiju da naprave.

Valentina Krivokapić već dvije godine izrađuje tašne i ruksake i hobi joj je postao lijep dodatni izvor prihoda.

„Kada je proljeće i ljeto onda je i interesovanje za tašne veće. Zimi je pauza što meni odgovara da radim. Tašne pravim po narudžbini a najviše po sopstvenom nahođenju. Materijali su eko koža, meblo, juta, čipka, sve do čega mogu da dodjem. Malo je tržište škrto sa materijalima ali pokušavam preko proznanika da dođem do kvalitetnije eko kože“, kazala je Krivokapić.

Sestre, Sanja Merdović i Tamara Buturović, su riješile da „ukrote“ žicu i naprave jedinstveni nakit i to im polazi za rukom.

„Kada sam odlučila da počnem sa izradom nakita, Sanja je bila u Strazburu. Kupila mi je žicu i sav potreban materijal i kako je kupila meni tako i sebi. Počele smo u isto vrijeme Znale smo da se preko skajpa po četiri-pet sati gledamo i radimo. Senzibiliteti su nam različiti, ali znamo šta jedna drugoj odgovora. Razmijenjujemo savjete, ideje“, kazala je Tamara.

Njena sestra, koja se bavi diplomatijom, trenutno je u rodnom gradu i pauzu između dva posla prekraćuje izradom nakita.

„Od malih nogu se interesujem za heklanje i pletenje i sada tehnike koje poznajem pokušavam da primijenim na nakitu. Volim da istražujem materijal pa radim sa kožom, heklanom i pletenom žicom, građevinskim materijalom. Valjda će od ovoga da ispadne neki stil“, kazala je Sanja.

Jelena Nikolić se godinama bavi preradom bilja i pravljenjem prirodne kozmetike. Tu su čajevi, melemi, kreme, sapuni, šamponi, losioni, kreme za sunčanje... Uči, pravi i osvaja tržište. Trenutno pohađa školu za aroma kozmetiku u Beogradu i na jesen će biti prvi aroma kozmetičar u Crnoj Gori. Plan joj je da proširi ponudu, kao i da se dalje usavršava i edukuje.

Zorica Baltić Ivanović od staroga pravi novo. Oslikava odjeću, obuću, tašne, boji ih i daje im novi život. Počela je sa svojim „krpicama“, a iz dana u dan sve je više onih koji žele da boje i šare ove kreativne žene „uđu i u njihov život“.

„Predrasude su da se ovdje žene ne cijene ručni rad. Ja ću to da opovrgnem jer je veliko interesovanje za ono čime se bavim i to mi daje podstrek u radu“, kazala je Buturović.

Galerija

Bonus video: