Utvrdili čije su gume sa Lovćena: Nikšićani krpe rupe mimo svijeta

Gume su, uz burad, navode izvori, upotrijebljene za sanaciju otvora na tunelu, koji je nastao tokom bušenja ventilacije
114 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2017. 13:34h

Kamioni koji su prije desetak dana istovarili gume na Lovćenu vlasništvo su kompanije "Mehanizacija i programat" iz Nikšića, saopštili su "Vijestima" iz NVO "Naša akcija" i "Mediterraneo", čiji su aktivisti tokom vikenda izašli na teren, utvrdivši dodatno da su gume izbačene na lokaciji Čekanje, na teritoriji Prijestonice Cetinje.

Tri neoznačena kamiona su krajem pretprošle sedmice istovarila gume, a javnost je o tome saznala zahvaljujući fotografijama stranih turista. Iz opština Cetinje i Kotor su u međuvremenu samo odgovorili da nisu pronašli spornu lokaciju, čime je ostala neutvrđena nadležnost problema. Cetinjska komunalna policija, kako su ranije kazali, nije pronašla ništa na teritoriji Prijestonice. Patricia Pobrić i Miljan Vujošević su tokom vikenda obišli teren i utvrdili da su gume izbačene na dijelu gdje su u toku radovi na izgradnji regionalnog puta R-1 Cetinje - Njeguši, što je teritorija opštine Cetinje. Iz kabineta Aleksandra Bogdanovića, međutim, na raniji upit nisu uopšte odgovorili na navode o mogućim radovima na njihovoj teritoriji. Gume su, uz burad, kako navode upućeni, upotrijebljene za sanaciju otvora na tunelu. Otvor je, prema nezvaničnim informacijama, posljedica odrona i nastao je tokom bušenja ventilacije.

“Vrtača koja se otvorila u tunelu je dubine oko 80 metara... Uz ogromna zalaganja ljudi koji svakodnevno izlažu život riziku od urušavanja tunela, oni danonoćno rade i snalaze se kako da riješe probleme za koje se rješenje ne nalazi ni u jednom udžbeniku. Materijal koji se nanosi na zidove tunela ne može da se veže na tim mjestima. Gume su trenutno rješenje da bi radnici koji vrše iskopavanja mogli pa premoste taj dio ostećenja, dok beton ne bude mogao sam da veže. Te gume su namijenjene da prve podnesu i amortizuju naredno odronjavanje”, ispričali su upućeni izvori aktivistima kotorskih NVO.

Kazali su, međutim, i da “radnici prskaju beton na svod tunela, protrčavajući sa jedne strane na drugu, dok se tunel nastavlja obrušavati”.

“Svaki sekund može nešto da se desi, jer teren nije stabilan”.

“Vijesti” su i ranije kontaktirale firmu “Mehanizacija i programat”, ali iz te kompanije nisu odgovorili da li su povezani sa istovarom guma, odnosno da li su uopšte upoznati sa radovima na tunelu. Prema podacima sa sajta Uprave za javne nabavke, Direkcija za puteve Ministarstva saobraćaja je još u oktobru, 2015. sa tom firmom, potpisala ugovor o radovima na rekonstrukciji regionalnog puta R-1 Cetinje - Njeguši. Vrijednost radova je procijenjena na preko 9,5 miliona eura. Radovi na bušenju tunela od Čekanja do Bukovice počeli su sredinom februara. Za poslove nadzora nad izvođenjem radova, Ministarstvo saobraćaja je dodatno angažovalo firmu “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja” iz Podgorice. Vrijednost ugovora je procijenjena na 79.135 eura. Ta firma je, prema ugovoru, pored ostalog, u obavezi da primijeni mjere zaštite na na radu, kako ne bi došlo do povrede, odnosno nesreće na poslu.

Zbog toga što “nisu ispoštovali ugovor sa Ministarstvom saobraćaja”, Pobrić je juče ispred NVO “Naša akcija” Upravi za inspekcijske poslove podnijela prijavu protiv “Mehanizacije” i kompanije koja je angažovana na poslovima nadzora.

“Izražavamo ozbiljnu zabrinutost za radnike i očigledno kršenje mjera zaštite na radu. Nakon konsultacije sa stručnjacima iz zemlje i inostranstva, veoma su upitni stabilnost, sigurnost i kvalitet objekta sa ovakvim rješenjem. Kako se trasa tunela kreće i ispod sadašnjeg puta koji je u upotrebi, pitanje je postoji li mogućnost da se pod teretom preko 40 autobusa i druge teške mehanizacije... i sam put može obrušiti”, navodi se, pored ostalog, u prijavi “Naše akcije”. Iz te NVO su od inspekcije zahtijevali da izvrše kontrolu angažovanih firmi i iskontrolišu stanje na terenu, te da o rezultatima kontrole obavijeste javnost. Zahtijevali su i odgovor na pitanje da li je praksa da se gume i burad koriste za sanaciju bez štetnih uticaja na životnu sredinu.

Galerija

Bonus video: