Pogledajte: Preko 120 biciklista krenulo iz Nikšića na posljednju dionicu desetodnevnog maratona

"Sedam godina se bavim biciklizmom i ovo mi je prvi put da sam u Crnoj Gori. Oduševljen sam zemljom, a najviše mi se dopada narod i vaša druželjubivost tako da ću vjerovatno ponovo doći", kazao je Klaudio Alehandro Nova Para iz Čilea
168 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2017. 09:21h

Iz Nikšića je preko 120 biciklista krenulo na posljednju dionicu desetodnevnog maratona koji je startovao u Kraljevu, a završava se u Kotoru.

Tokom maratona, koji organizuje kraljevački Biciklistički klub "Čiker MTB" i ruti od oko 600 kilometara, učesnici su imali priliku da pređu preko Zlatibora, Zlatara, Jabuke, Ljubišnje, Durmitora, da prođu kroz Guču, Požegu, Užice, Novu Varoš, Prijepolje, Pljevlja, Žabljak, Plužine, Nikšić.

"Sedam godina se bavim biciklizmom i ovo mi je prvi put da sam u Crnoj Gori. Oduševljen sam zemljom, a najviše mi se dopada narod i vaša druželjubivost tako da ću vjerovatno ponovo doći", kazao je Klaudio Alehandro Nova Para iz Čilea.

I Patrik Rap iz Austrije prvi put učestvuje na "Čiker MTB maratonu".

"Sve mi se sviđa – organizacija, predjeli kroz koje smo prošli, ljudi koje sam upoznao. Učesnici maratona su sjajni i sigurno ću ponovo učestvovati", kazao je Rap.

Desetodnevni maraton koji nema takmičarski karakter prvi put je organizovan 2012.godine kao završni dio IPA projekta "Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru", koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u toj godini i finansiran je od strane Evropske unije (EU).

"Te godine je učestvovalo 10 učesnika i 20 organizatora. Ali, učesnici su od nas zahtijevali da i naredne godine organizujemo maraton tako da je ovo jedan od rijetkih projekata koji je i nakon šest godina održiv. Trasa se svake godine mijenja, ali ne i kilometraža. Ove godine smo produžili trajanje maratona sa sedam na 10 dana i dodali nove opštine. U Crnoj Gori su to Nikšić i Kotor", kazala je Jasna Ranković iz "Čikera", kluba koji je osnovan 1996. godine i broji oko 100 članova.

Cilj maratona je da pored propagiranja biciklizma kao sporta, prevoznog sredstva i zdravog načina života, promoviše i turističke i kulturne potencijale Srbije i Crne Gore. U najvećem dijelu maratonci, a učesnici su iz Srbije, Crne Gore, zemalja okruženja, ali i iz Čilea, SAD, Austrije, Italije, kretali su se makadamskim, šumskim i planinskim putevima, obilazeći pri tome značajne turističke destinacije.

Suorganizatori maratona su turističke organizacije gradova kroz koje su biciklisti prošli, a u Nikšiću su pored lokalne TO suorganizatori bili i članovi BK "Perun".

"Pomogli smo u planiranju rute za maraton, predlaganja najpovoljnijeg i udobnog smještaja za bicikliste, organizovanje policijske pratnje na izlasku iz grada, a juče smo pomogli i u servisiranju bicikala", kazala je Ana Petrović iz "Peruna".

Galerija

Bonus video: