Umjetnici bez smještaja zbog namještenih tendera?

V.d. izvršne direktorice Grad teatra Milena Lubarda Marojević rekla je da festival trpi intenzivne opstrukcije kada su javne nabavke u pitanju
250 pregleda 10 komentar(a)
Budva Grad teatar, Foto: Grad teatar
Budva Grad teatar, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 02.07.2017. 07:22h

Projekat ovogodišnjeg 31. Grad teatra u velikom je problemu - tri dana uoči svečanog otvaranja nekada prestiženog festivala, ta javna ustanova nema u potpunosti riješeno pitanje smještaja i ishrane učesnika, ali ni tehničke podrške...

To je uslijedilo nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki, oborila sve tendere koje je raspisala ta budvanska ustanova.

Lokalna kompanija Multimedia group, čiji je osnivač Marko Kentera, a koja je u periodu od 2007. do 2013. potpisivala dramski program festivala, uložila je žalbe na tendersku dokumentaciju Javne ustanove

Grad teatar, konstatujući da je riječ o namještenim postupcima javne nabavke.

Državna komisija prihvatila je svaki od prigovora te budvanske firme...

Iz novog rukovodstva tvrde da je time osujećena njihova namjera da se festival počne vraćati na stare staze - kvalitetnijim programom, sa brojnim finansijskim uštedama i bez afera koja su ga potresale u prethodnom periodu.

Saopštili su da je Komisija u nekoliko navrata blokirala nastavak postupka za gotovo sve aktivnosti neophodne da bi se festival održao kako treba.

Utvrđeno je, međutim, da su osnovane sve žalbe, odnosno da je došlo do niza kršenja Zakona o javnim nabavkama i da je zapravo riječ o namještenim tenderima - od smještaja, preko tehničke podrške do ishrane i marketinga...

Ta državna institucija naložila je ispravke, a u Grad teatru tvrde da su tim povodom u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima Komisije i nadležnim ministarstvima, kako bi se tenderski postupak nastavio i urgentno okončao.

Iz Opštine Budva - finansijera ovogodišnjeg Grad teatra sa 280.000 eura, kazali su “Vijestima” da će se festival sigurno održati i da će riješiti problem obezbjeđivanja smještaja i tehnike...

V.d. izvršne direktorice Grad teatra Milena Lubarda Marojević rekla je da festival trpi intenzivne opstrukcije kada su javne nabavke u pitanju.

“Činimo sve da, ostajući u okvirima zakona, realizujemo ono što je predviđeno... Svi žalbeni navodi upućeni su od samo jedne firme - Multimedia group, sa kojom je Grad teatar sarađivao od 2007. godine kroz poslove u ukupnoj vrijednosti od više miliona eura, a preko koje ove godine ne radimo nijedan segment programa. Tokom prethodnih godina, od ove firme nismo imali primjedbe na javne nabavke, niti na poslovanje”, kazala je ona.

“Vijestima” je rečeno da su brojna pozorišta koja će gostovati na festivalu, ponudila svoju tehniku kako bi se prebrodili problemi, kao i da su hotelijeri spremni da pomognu u smještaju učesnika koji u ponedjeljak stižu u Budvu.

Prema planu, festival će 5. jula otvoriti predstava Ožalošćena porodica u režiji Igora Vuka Torbice, a u izvedbi teatara iz Celja i Kranja.

Festivalski programi održavaće se pod motom: Za tri groša, što je sintagma preuzeta iz čuvenog mjuzikla Opera za tri groša (Die Dreigroschenoper) Bertolda Brehta i koja simbolički i značenjski na više nivoa markira ovogodišnji koncept.

Multimedia: Sada će Grad teatru biti kriv onaj koji ih je uhvatio u namještaljkama

Upitani koji su bili motivi da ulože žalbe na tenderske postupke Javne ustanove Grad teatra, iz Multimedia group su naveli da su uočili brojne nepravilnosti na koje su morali da reaguju.

“Pozdravili smo promjene u Grad teatru, jer mi u Multimedia group godinama imamo sudske sporove sa Javnom ustanovom. Ne radimo nijedan važan program festivala, ali ukazujemo na brojne probleme.

Ove godine su nepravilnosti na naše iznenađenje stvarno kulminirale. Novo rukovodstvo se toliko očigledno bavi namještanjem tendera u svim segmentima poslovanja da je više puta reagovala i Državna komisija za kontrolu nabavki. Dovoljno je pročitati brojne odluke ove Komisije i sve će vam biti jasno. Grad teatar je postao mašinerija koja je ove godine namjestila uslove za skoro svaki tender, uz usputnu viku i zamagljivanje da su neki 'bivši' za sve krivi i odgovorni”, navodi se u odgovoru budvanske kompanije.

Oni su saopštili da godinama nijesu radili sa Grad teatrom veće programe, ali da sada bez skrivanja kažu da to žele.

“Međutim, samo kroz legalne tendere, što nam nije dozvoljeno. Prateći recept ponašanja zadnjih mjeseci, sada će Grad teatru biti kriv onaj koji ih je uhvatio u namještaljkama - Multimedia group ili Državna komisija, a ne oni koji već četiri ili pet mjeseci, i samo tri dana prije otvaranja festivala, ne umiju da završe n jedan jedini važan tender”, navode iz te firme.

Sporan i način izbora programa

“Vijesti“ su imale na uvid dokumentacije prema kojoj je doveden u pitanje i način izbora programa, jer ni tu nisu navodno sprovođeni konkursi ili zakonom naloženi postupci pregovaranja bez objavljivanja.

Prema tim spisima, Savjet ustanove preuzeo je selektorsku ingerenciju i sve programe izabrao i ugovorio samostalno, čime nijesu ispoštovane procedure koje Zakon o javnim nabavkama nalaže.

Najavljene su prijave, tužbe i žalbe i u ovim postupcima.

Bonus video: