CZIP: Miličković priznaje nedjelo pošto je uhvaćen

CZIP pita vlasnika nelegalnog prihvatilišta kako je moguće da ne zna ko mu je donio mladunce medvjeda i šta će sa njima
83 pregleda 0 komentar(a)
Miljan Miličković, Foto: Facebook
Miljan Miličković, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.07.2017. 18:32h

Umjesto da odgovori na pitanja o nedozvoljenom držanju životinja i tome što je zainteresovanima omogućava kontakt sa mladuncima divljači, vlasnik nelegalnog ZOO vrta u Bliznama, Miljan Miličković, se bavi kvalitetom farbe za kosu zaposlenih u Centru za zaštitu i proučavanje ptica i time manipulativno skreće pažnju sa ključnog problema, navode iz NVO u odgovoru na optužbe Miličkovića kako mu iz CZIP-a stalno prijete.

Iz CZIP su vlasniku nelegalnog prihvatilišta uputili niz pitanja o njegovom radu, pored ostalog i zašto je nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i inspektorima prećutao da se kod njega nalazi i treće meče, a ne samo dva, koja su nedavno poslata na rehabilitaciju u Grčku.

Pitali su i da li je moguće da ne zna ko mu je kada donio mladunčad medvjeda i vuka, te zbog čega odmah o svemu nije obavijestio resorna ministarstva, kako bi se za mladunce pronašlo odgovarajuće rješenje.

“Priznajete nakon što ih mi obavijestimo“, navode iz CZIP-a.

Miličković je, kako je ranije kazao, “prihvatilište“ osnovao prije 12 godina i zbrinuo više od 400 životinja. Nedavno je kazao da je prije dva mjeseca od Agencije za zaštitu životine sredine (EPA) tražio dozvolu. Iz CZIP-a su pitali zašto to nije učinio po osnivanju, već sada kad se “digla prašina oko mečića”.

“Znate li da ste dužni, po osnovu Zakona o zaštiti prirode, da prijavite držanje divlje životinje u roku od 30 dana od dana ‘prijema’ što vi niste učinili ni u jednom od nabrojanih 400 slučajeva”, pitali su iz CZIP-a.

Ekološka inspekcija Uprave za inspekcijske poslove (UIP) je Sudu za prekršaje u Podgorici podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Miličkovića, jer su utvrdili da u “prihvatilištu” drži više divljih životinja bez dozvole EPA.

Iz CZIP su pitali Miličkovića i zbog čega pripitomljava divlje životinje koje spasava, podsjećajući da ima mladunce, koji imaju šansu podivljavanje i puštanje na slobodu.

“Šta planirate da učinite sa ovim mladuncima”, pitali su iz te NVO.

Optužili su ga da naplaćuje ulaz posjetiocima i da nisu, kako on tvrdi, u pitanju donacije.

“To mogu potvrditi brojni građani koji su vas posjetili”, navodi se u reagovanju CZIP-a.

Bonus video: