Pravdu za majke traže u Strazburu

Minić upozorava da je u pitanju složen i dugotrajan postupak „sa dosta izazova, posebno kada su u pitanju socijalna i penzijska davanja gdje je državama dato najšire diskreciono pravo da ih usklađuju sa svojim ekonomsko-finansijskim kapacitetima“
558 pregleda 5 komentar(a)
Majke protest Skupština, Foto: Filip Roganović
Majke protest Skupština, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.07.2017. 07:35h

Pravna bitka za stečena prava majki biće nastavljena pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, najavili su profesor Đorđije Blažić i podnosilac predstavki Budislav Minić.

“Tek počinje 'borba' za stečena prava majki, ali ovoga puta na pravom, a ne crnogorskom partijskom sudu”, naveo je Blažić.

On je kazao da će sa Minićem u avgustu pisati predstavke sudu u Strazburu za ocjenu pravne valjanosti Odluke Ustavnog suda o neustavnosti odredbi Zakona o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim su majke stekle pravo na naknade.

“Imamo rok od šest mjeseci od objavljene Odluke Ustavnog suda, jer se njome, uvjereni smo, direktno krše odredbe Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Vidjećemo da li su majke ili partijski sud u pravu. Strazbur je otvoren i za pojedinačna rješenja o smanjenju naknada, nakon iscrpljivanja pravnih sredstava u crnogorskom pravnom tamnom vilajetu”, kazao je Blažić.

Od suda u Strazburu, pravnici očekuju da presudi da li je odlukama države povrijeđeno neko od prava korisnica naknada koja su garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i pratećim protokolima.

Ako se utvrdi povreda, kako su kazali, sud može da odredi državi Crnoj Gori da isplati naknadu na ime materijalne štete i na ime nematerijalne štete zbog povrede tih prava.

Minić upozorava da je u pitanju složen i dugotrajan postupak „sa dosta izazova, posebno kada su u pitanju socijalna i penzijska davanja gdje je državama dato najšire diskreciono pravo da ih usklađuju sa svojim ekonomsko-finansijskim kapacitetima“.

On je poručio korisnicama naknada da iscrpe sve efikasne, ne samo redovne, pravne ljekove u postupcima pred domaćim upravnim, izvršnim i sudskim organima i da blagovremeno, nakon podnošenja ustavne žalbe Ustavnom sudu, nakon toga podnesu predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

“To je dug proces, ne samo unutar Crne Gore, već i pred Evropskim sudom, traje u prosjeku oko šest godina“, kazao je on.

Skupština Crne Gore prekjuče je ukinula naknade za majke sa troje i više djece. Poslanici su tada većinom glasova usvojili Zakon o izvršenju odluke Ustavnog suda kojim se uređuje pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece. Za zakon je glasalo 42 poslanika vladajuće koalicije. Podršku zakonu je dao 41 poslanik, a jedan je bio uzdržan.

Prema novom zakonskom rješenju, korisnice koje su naknade prihvatile iz radnog odnosa, primaće ih, u zavisnosti od godina starosti, do penzije, odnosno naredne tri ili pet godina.

Zakonom je predviđeno da korisnice koje su koristile naknade, zbog čega im je obustavljena penzija, imaju pravo da ponovo koriste penziju. Zahtjev se podnosi Fondu PIO u roku od osam dana od stupanja na snagu zakona.

Savković: Najavljuje nove proteste

Željka Savković, članica Koordinacionog odbora korisnica naknada, kazala je juče “Vijestima” da majke neće odustati dok ne bude ispunjen njihov zahtjev da im naknade budu vraćene na prvobitni iznos, na 70 i 40 odsto od prosječne zarade koja je prethodila godini ostvarivanja prava. Najavila je nove proteste, ne precizirajući kada će oni biti održani.

Majke sa troje i više djece prekjuče su, čekajući završetak glasanja, poručile da će, ako poslanici izglasaju Predlog zakona, organizovati nove proteste.

Noć prije su provele na platou preko puta Skupštine, ali su se, nakon što su na ulici provele više sati pošto su čule kako su glasali poslanici, u kasnim poslijepodnevnim satima razišle.

Bonus video: