USVOJEN PREDLOG ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU

Od države 3.486 indeksa

Konkurs na UCG očekuje se sljedeće sedmice, a ovo će biti prva generacija koja će dobiti besplatne indekse za osnovne studije
0 komentar(a)
studenti, Foto: Zoran Đurić
studenti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.02.2019. 19:42h

Skupština Crne Gore juče je usvojila Predlog zakona o visokom obrazovanju, pa će Univerzitet Crne Gore vjerovatno već naredne sedmice raspistati konkurs za prijem  3.486  brucoša, koji će se školovati o trošku države.

To će biti prva generacija koja će dobiti besplatne indekse za osnovne studije, dok će besplatni masters biti ponuđen 2020. godine, ali će za upis na ovaj nivo studija kandidati polagati prijemni ispit.

Ministar prosvjete Damir Šehović objasnio je juče poslanicima da se izmjenama i dopunama Zakona stvaraju pretpostavke za kvalitetnije visoko obrazovanje u Crnoj Gori.

Šehović je odbacio kao neistinite „opaske i insinuacije“ da se ovaj Zakon donosi zbog nekog privatnog Univerziteta.

„Ovim Zakonom se ne povećava nijedno pravo privatnim univerziteta, samo se povećavaju prava UCG uz potrebu povećanju odgovornosti UCG, ukoliko ono želi da ostavi svoje pravo“, saopštio je Šehović u parlamentu.

On je dodao da se ovim Zakonom daje pravo UCG-u da zaokruži finansijsku stabilnost.

Zakonom je propisano uvođenje besplatnih osnovnih i master studija za sve studente koji studiraju po reformisanom modelu na UCG-u.

Izmjenama i dopunama Zakona promijenjen je i model finansiranja UCG-a.