URA na tribini u bloku V: Građani moraju biti nezaobilazni faktor u odlučivanju

Rakčević je istakao da bi izgradnja solitera „Milenijum“ bespovratno uništila Blok V, kao jedinstvenu urbanističku i arhitektonsku cjelinu, ali i kazao da će o svemu tome, na zahtjev pokreta URA, Skupština zasijedati 28. jula
7 komentar(a)
URA tribina Blok V, Foto: URA
URA tribina Blok V, Foto: URA
Ažurirano: 30.06.2017. 14:22h

Sinoć je, u prisustvu oko 200 građana Bloka V i VI, održana javna tribina Građanskog pokreta URA pod nazivom „Pravo na grad - Spasimo Blok!“. Nakon tribine, okupljeni građani su demonstrativno prošetali do ugla bulevara Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona, na kome je planirana izgradnja solitera „Milenijum“ od 25 spratova.

Odbornik u Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević, predstavio je građanima plan pokreta URA za Blok V i VI, čije ključne tačke se odnose na izgradnju termoizolacionih fasada za stambene zgrade, izgradnju zelenih krovova, brisanje solitera „Milenijum“ iz planske dokumentacije, ukidanje naplate parkinga u svim djelovima grada sem u centru i poslovnim kvartovima (u toku radnog vremena), ustupanje gradskih prostora mladim preduzetnicima i veće učešće građana u kreiranju lokalnih politika.

„Samo od stupanja aktuelnog gradonačelnika na tu funkciju, u već pretrpanoj gradskoj administraciji, partijski je zaposleno čak 719 ljudi, pa su godišnji troškovi za zarade zaposlenih porasli za skoro četiri i po miliona eura. Odnosno, za novac koji gubimo zbog partijskog zapošljavanja, mogli bi raditi nove termoizolacione fasade za čak 45 solitera godišnje, o punom trošku Opštine, šta bi stanarima smanjilo troškove električne energije i do 30%“, ukazao je Rakčević.

Rakčević je istakao da bi izgradnja solitera „Milenijum“ bespovratno uništila Blok V, kao jedinstvenu urbanističku i arhitektonsku cjelinu, ali i kazao da će o svemu tome, na zahtjev pokreta URA, Skupština zasijedati 28. jula.

„I ono najvažnije - Vi, kao građani, morate biti nezaobilazan faktor odlučivanja, prilikom donošenja svih odluka koje se tiču Vašeg kvarta i životnog standarda. Nažalost, mjesne zajednice decenijama služe kao štabovi DPS-a, a ne kao mjesta za održavanje zborova građana“, istakao je Rakčević.

Profesorica Građevinskog fakulteta Jelisaveta Kalezić je ukazala da je „malo učešće građana prilikom donošenju detaljnih urbanističkih planova proizvod nastojanja DPS-a da ih ubijedi - da su nemoćni“.

„Ali, to je toliko pogrešno. Građani su mnogo jači. Kada bi se ovih par stotina građana Bloka okupljalo povodom svakog sličnog problema, vlast bi bila prinuđena da ih posluša“, istakla je Kalezić.

Ona je navela da su građani Bloka, prilikom kupovine svojih stanova preko radnih zadruga i svih daljih izdvajanja za stambeni fond, davno kupili svoje stanove, koji im se danas otimaju.

„Sve oko nas jeste sastavni dio Bloka, dok su ta infrastruktura i svi prateći objekti ulazili u cijenu kvadratnog metra ovih stambenih prostora. Niko ne može otimati zelene površine i proglašavati ih neizgrađenim gradskograđevinskim zemljištem, jer su one dio funkcionalne cjeline ovog naselja“, istakla je Kalezić.

Potpredsjednik pokreta URA Miloš Konatar istakao je da „umjesto ulaganja u staklene nebodere, koji samo zatvaraju Blok V i odvajaju ga od ostatka grada, lokalna uprava mora ulagati u širenje infrastrukture, postavljanje javnih česmi, pošumljavanje autohtonim vrstama biljaka“.

„Jedno od obrazloženja, prilikom osnivanja Parking servisa, bilo je da će se tako obezbijediti dodatna sredstva za budžet grada. A večeras ste čuli da čak 93% od ukupnih prihoda koji se ostvaruju od naplate parkinga, odlazi na isplatu zarada zaposlenih u tom preduzeću. Odnosno, od toga grad nema ništa. Zbog toga ćemo se založiti da se naplata parkinga ukine u svim djelovima grada, sem u centru grada i poslovnim kvartovima, gdje bi se naplaćivala isključivo u periodu radnog vremena“, ukazao je Konatar.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović istakao je da su „građani Podgorice učestvovali u odbrani Valdanosa, a da svi moramo učestvovati u odbrani Bloka V i VI“.

„Moramo vratiti solidarnost među građanima. URA će uraditi sve šta je u njenoj moći, da ne dođe do izgradnje navedenog solitera. Trebamo graditi Podgoricu nalik Beču ili Berlinu, da kao glavni grad ekološke države, bude prepoznata kao eco-friendly destinacija, kao grad u kome je prijatno i ugodno živjeti. Samo sadnjom nekoliko desetina hiljada autohtonih stabala, moglo bi se uticati na promjenu klime. A da ne govorimo o ozbiljnijim poduhvatima, koji su nam prijeko potrebni. Ovo je najljepša država na svijetu, koju moramo sačuvati od daljeg propadanja“, istakao je Abazović.

Bonus video: