Opština Tivat: Budvanski taksisti nisu u pravu i moraće da poštuju zakon

Reagujući na zahtjeve i javne pritiske budvanskih taksista, iz tivatske uprave su poručili da organi Opštine "ne rade pod bilo čijim pritiskom ili uticajem," već samo odgovorno sprovode zakone u djelo
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2017. 12:42h

Komunalna inspekcija i Komunalna policija Opštine Tivat nastaviće da odlučno i striktno sprovode važeća zakonska riješenja kada je u pitanju rad auto taksi prevoznika na tivatskom aerodromu, rečeno je danas „Vijestima“ iz lokalne uprave.

Reagujući na zahtjeve i javne pritiske budvanskih taksista koji zahtijevaju da im se omogući da uzimaju i voze putnike sa aerodroma Tivat, u lokalnoj Upravi Tivta su poručili da organi Opštine „ne rade pod bilo čijim pritiskom ili uticajem, već samo odgvorno sprivodimo u djelo zakone ove države.“

Budvanski taksisti tvrde da lokalna uprava omogućava monopol tivatskim taksistima i pozivaju se na član 57. Zakona o pevozu u drumskom saobraćaju koji kaže da je “slobodni prevoz putnika je prevoz unaprijed određene grupe putnika, bez usputnog izlaska i ulaska putnika, za koji se relacija, cijena prevoza i drugi uslovi utvrđuju između prevoznika i korisnika prevoza”.

“Slobodni prevoz putnika je i auto taksi prevoz“, piše u Zakonu, na šta se pozivaju budvanski taksisti koji za narednu nedjelju nezvanično najavljuju i mogućnost blokade Jadranske magistarle i aerodroma u Tivtu ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Sa njihovim stavom međutim, ne slažu se ni u tivatskoj Opštini, ali ni u Sindikatu taksista Crne Gore koji je kolegama iz Budve javno poručio da nisu u pravu i da nemaju zakonsko uporište da uzimaju putnike sa terotorije druge opštine. Načelnik Službe za inspekcijske poslove Opšptine Tivat Jovica Stojković medijima je juče dostavio zvanično tumačenje Ministarstva saobraćaja u kome stoji da budvanski taksisti citiraju pogrešan član Zakona jer slobodni auto-taxi preoz nije regulisan članom 57, već 63 „u skladu sa čijim odredbama se i mora obavljati“.

„Konkretno, auto taxi prevoz podrazumijeva u prvom redu unutrašnji tj. svojevrsni lokalni vid prevoza. Prevoznik licenciran na teritoriji jedne lokalne samouprave može vršiti prevoz unutar njenih administrativnih granica i povremeno sa područja lokalne samouprave koja je izdala licencu na teritoriju druge lokalne samouprave prema zahtjevu putnika, u kojem slučaju se vraća sa praznim vozilom i ne može na teritoriji druge opštine koja mu nije izdala licencu, preuzimati putnike iz te lokalne samouprave," stoji u riješenju koje je na njen zahtjev, tivatskoj Komunalnoj inspekciji 12.juna dala v.d. direktorica Direktorata za drumski saobraćaj u MSP, Mirel Radić-Ljubisavljević.

Prevedeno na slučaj koji je u fokusu javnosti, to značu da budvanski taksisti mogu putnika iz Budve dovesti na aerodrom Tivat, ali ne mogu sa tivatskog aerodroma uzimati putnike i voziti ih u Budvu.

Galerija

Bonus video: