Profesorica tužila direktorku: Dobila otkaz umjesto ugovora za stalno

Ulčar, koja je predavala u risanskom odjeljenju škole, tvrdi da je direktorka odbila da joj transformiše ugovor o radu i to nakon šest godina provedenih u toj školi
11141 pregleda 12 komentar(a)
Kotorska Muzička škola, Foto: Zuns.me
Kotorska Muzička škola, Foto: Zuns.me

Bivša profesorica kotorske Muzičke škole Antonia Ulčar tužila je direktorku te ustanove Lauru Jovanović zbog navodno nezakonitog otkaza.

Ulčar, koja je predavala u risanskom odjeljenju škole, tvrdi da je direktorka odbila da joj transformiše ugovor o radu i to nakon šest godina provedenih u toj školi.

Profesorica još kaže i da joj je direktorka otvoreno saopštila da te časove čuva za sebe, odnosno za dan kad se iz direktorske fotelje vrati u nastavu.

Jovanović, pak, tvrdi da je radila sve u skladu za zakonima, a što su “utvrdile Prosvjetna i Inspekcija rada”.

Međutim, Ulčar ističe da joj direktorka nikada nije odgovorila na zahtjev za transformaciju ugovora sa određeno na neodređeno vrijeme.

“Pred početak školske godine, rečeno mi je da neću biti angažovana u septembru, da se koleginica sa sličnim problemom i ja možemo javiti na oglas, ali da nećemo biti primljene”, kazala je Ulčar “Vijestima”.

Prema njenim riječima, na konkurs se javilo pet kandidata, a jedino su ona i njena takođe otpuštena koleginica ispunjavale sve kriterijume.

“Primljene su kandidatkinje koje nikada nijesu predavale taj predmet (solfeđo)”, istakla je profesorica.

Direktorka podsjeća da se direktor javne ustanove bira na period od četiri godine. “Vjerovatno ste takođe upoznati da direktoru, na radnom mjestu sa kojeg je izabran, miruje radni odnos za vrijeme prvog mandata.

S obzirom da sam ja u prvom mandatu, radni odnos na datom mjestu mi miruje”, odgovorila je “Vijestima” Jovanović.

Istakla je da potvrda njenom zakonitom radu činjenica da je ustanovu posjetila Inspekcija rada, te Prosvjetna inspekcija “koje nijesu našle bilo kakve nepravilnosti”.

“Daljim informacijama koje se baziraju na rekla-kazala se nećemo, kao odgovorna ustanova baviti. Oglasi za navedeno radno mjesto su dakle sprovedeni potpuno po zakonu, i ne postoji način da neko utvrdi drugačije, jer je sve što sam upravo navela, tačno....”, zaključila je Jovanović.

Roditelji probali da je vrate i peticijom

Ulčar je kazala još i da roditelji negoduju zbog njenog otkaza, ali da to upravu škole ne dotiče.

“Čak su potpisali i peticiju na koju niko nikad nije odgovorio, a smanjio se broj učenika u tom područnom odjeljenju upravo zbog ovakvog ponašanja uprave škole”, kazala je ona.

Jovanovićeva nije odgovorila na ove tvrdnje.

Jovanović: Nema dvije godine rada u kontinuitetu

Direktroka Jovanović je kazala i da “gospođa Ulčar svakako nema u kontinuitetu dvije godine rada”.

Ulačar ističe da su tokom pripremnog ročišta sudu dostavljeni dokazi da je ova tvrdnja direktorice “potpuna neistina”.

Bonus video: