Leković: U čijem je interesu što u Baru nisu označene ulice?

Bar je i dalje opština u kojoj je naziv ulice, trga ili zgrade izuzetna rijetko i "privilegija" malog broja građana, kazao je Momčilo Leković, pomoćnik direktora Demokratske Crne Gore
118 pregleda 2 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 30.06.2017. 09:03h

Prije više od osamnaest mjeseci u barskom parlamentu donesena je Odluka o određivanju naziva ulica i trgova na teritoriji opštine Bar, koja je pratila ranije doneseni Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, ali Bar je i dalje opština u kojoj je naziv ulice, trga ili zgrade izuzetna rijetko i "privilegija" malog broja građana, kazao je Momčilo Leković, pomoćnik direktora Demokratske Crne Gore

"Odluka je donesena, ali dio koji se odnosi na postavljanje tabli sa nazivima ostao je nezavršen i rok u kojem je to trebalo obaviti, neispoštovan, bez obzira što Zakon o teritorijalnoj organizaciji i član 12 izričito, jasno i nedvosmisleno nalaže da je jedinica lokalne samouprave dužna da obezbijedi postavljanje tabli sa nazivima naselja, ulica, trgova i brojeva stambenih i poslovnih zgrada," rekao je Leković.

Pa, kako dodaje, iako je i Odluka o određivanju naziva ulica i trgova na teritoriji opštine Bar još uže regulisala pomenutu obavezu u članovima 6 i 7 navodeći organ lokalne uprave nadležan za komunalno-stambene poslove kao organ koji će se starati za sprovođenje ove odluke, kao i sam rok za postavljanje, najkasnije u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke - do realizacije iz nekog razloga nije došlo.

"Danas, nekih 18 mjeseci nakon toga, Bar je i dalje opština u kojoj je naziv ulice, trga ili zgrade izuzetna rijetkost i „privilegija“ malog broja građana i građanki ovog grada, čije ulice „krase“ table postavljene prije više decenija," navodi Leković.

Kako je rekao, građani su se nadali da će se donošenjem ove odluke riješiti brojni problemi vezani za identifikaciju ulica i naselja u kojima žive, da će Bar postati grad čije se ulice i naselja na svakom uglu mogu identifikovati i time olakšati kako život i funkcionisanje građana tako i snalaženje turista u gradu pod Rumijom.

"Nama je jasno da su gradonačelnik i njegovi sekretarijati tromi i nezainteresovani i da kao takvi gase svaku nadu da u Baru u ovih gotovo izvjesno poslednjih pola godine njihove vladavine, može biti riješen i najbenigniji problem," dodaje Leković.

Međutim, smatra on, ako sagledamo ovaj konkretan problem iz jednog drugog ugla, on nije toliko bezazlen.

"I to zbog činjenice jer je Bar prepoznat kao opština u kojoj na izborni dan glasaju prave horde fantomskih glasača kojima nije moguće utvrditi stvarno prebivalište, odnosno provjeriti da li je ispunjen uslov od najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori, pa bi se možda odugovlačenje realizacije ove odluke moglo protumačiti kao nečija namjera da fantome i dalje drži sakrivene i koristi ih za izborne zloupotrebe," smatra Leković.

Kako je naglasio, zbog svega pomenutog se na kraju i mora postaviti pitanje u čijem je interesu da Bar ne bude uredno obilježen nazivima naselja, ulica i trgova.

"Odnosno, još bitnije, ne bude grad u kojem je svaka kuća uredno označena brojem, a ulica imenom, onako kako mu i priliči, kao što to priliči svakom uređenom modernom gradu? Uspješnom gradonačelniku, sigurnom u sebe i svoj rad, svakako ne," zaključio je pomoćnik direktora Demokrata.

Bonus video: