Miličković će na sud zbog mečića?

Iz UIP-a kažu da je utvrđeno da u prihvatilištu drži više divljih životinja bez dozvole Agencije za zaštitu prirode i životne sredine
103 pregleda 3 komentar(a)
meče, Foto: CZIP
meče, Foto: CZIP
Ažurirano: 30.06.2017. 06:23h

Ekološka inspekcija Uprave za inspekcijske poslove (UIP) podnijela je Sudu za prekršaje u Podgorici zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv vlasnika podgoričkog nelegalnog prihvatilišta za divlje životinje Miljana Miličkovića.

Iz UIP-a je odgovoreno da su protiv Miličkovića podnijeli prekršajnu prijavu, nakon što je Ekološka inspekcija utvrdila da u “prihvatilištu” drži više divljih životinja bez dozvole Agencije za zaštitu prirode i životne sredine (EPA).

Miličković je ranije kazao “Vijestima” da je prije više od dva mjeseca tražio dozvolu Agenciji za držanje više divljih životinja, ali tvrdi da mu to još nijesu odobrili, jer je u Komisiji ornitolog Darko Saveljić.

“Radi se o čovjeku koji me je najviše pljuvao po medijima i društvenim mrežama, on i njegova organizacija Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP)”, kazao je Miličković ranije “Vijestima”.

EPA je “Vijestima” odgovorila da je Saveljić u Komisji imenovan kao ornitolog i zaposleni u Agenciji, radi stručne ocjene da li Miličković ispunjava uslove za držanje divljih vrsta životinja, s obzirom na to da je tražio dozvolu i za držanje ptica:

“Što se tiče 'kritičkih nastupa' Saveljića, sa istima nijesmo upoznati, tako da oni ne odražavaju stav Agencije za zaštitu prirode i životne sredine”.

EPA je “Vijestima” odgovorila da je formirana Komisija i da je postupak za dobijanje dozvole u toku. Tvrde da se čeka 15 dana kako bi istekao period žalbe na rješenje o formiranju tog tijela, da bi Komisija izašla na teren.

Miličkovićevo nelegalno prihvatilište došlo je u fokus javnosti prije dva mjeseca, kada je nabavio dva mečeta i držao ih u prihvatilištu, dok nijesu transportovani u prihvatilište za medvjede u Grčkoj. Nedavno su nabavili još jedno meče.

Izvori i Miličković kažu da je Komisija dolazila, EPA to negira

Miličković nije dozvolio Komisiji da uđe na njegovo imanje, jer se u njoj nalazi Saveljić. To je “Vijestima” potvrdilo više izvora iz Agencije. EPA je, međutim, to zvanično demantovala.

Portparol EPA Bojan Bašanović tvrdi da nema informaciju da je Komisija izašla, “Jedino ako su izašli na svoju ruku”, rekao je.

Miličković je takođe rekao da je Saveljić dolazio sa Komisijom i da mu nije dozvolio pristup imanju, zbog kampanje koju je vodio protiv njega i njegovog “prihvatilišta”.

Bonus video: