Čelnici Herceg Novog jasni: Biće smijenjeni svi direktori

"Nije prirodno da bilo koji načelnik očekuje da zadrži funkciju nakon smjene vlasti"
82 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Bigović, Foto: Slavica Kosić
Miloš Bigović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.06.2017. 20:16h

Predsjednik hercegnovske Skupštine Miloš Bigović (DF) istakao je da će biti smijenjeni svi dosadašnji načelnici u lokalnoj upravi i direktori javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština.

Bigović je ocijenio da su smjene u skladu sa demokratskim standardma i principima i da nije prirodno da bilo koji načelnik očekuje da zadrži funkciju nakon smjene vlasti.

“U vladajućoj koaliciji nećemo gledati personalna rješenja, već demokratski princip, koji znači diskontinuitet vlasti”, kazao je Bigović.

Predsjednik Opštine Stevan Katić (Demokrate) do sada je imenovao četiri nova vršioca dužnosti sekretara sekretarijata u lokalnoj upravi - za urbanizam i prostorno planiranje, komunalno-stambene poslove i ekologiju, kulturu i za društvene djelatnosti i sport i najavio da će do kraja sedmice promjene biti i u ostalim sekretarijatima.

“Do promjena će doći u Agencijama, a potom ulazimo u promjenu borda direktora i upravnih odbora preduzeća i ustanova i izbor novih vršioca dužnosti direktora u tim ustanovama”.

Katić je kazao da će novi vršioci dužnosti biti na funkcijama do raspisivanja konkursa, planiranih nakon završetka glavne turističke sezone.

Svi novopostavljeni načelnici su pripadnici neke od partija koje čine koalicionu vlast.

“Oni su najbolje što trenutno imamao”, kazao je Katić.

U javnosti su podijeljena mišljenja o smjenama u lokalnoj upravi, ali neki rukovodioci, kao v.d. direktora Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević koji navodno nije član nijedne partije, imaju gotovu opštu saglasnost da bi trebalo da ostanu na funkcijama.

“Ne znači da profesionalci neće dobiti mogućnost da nastave da rade ukoliko su zainteresovani, ali ne kao rukovodioci”, kazao je Bigović.

Nakon lokalnih izbora u maju, Demokrate, DF, Novska lista, SNP i koalicija SDP/URA potpisali su sporazumom o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti koji, između ostalog, predviđa odabir stručnog, poštenog i principijelnog kadra kroz depolitizaciju lokalne samouprave.

Krušo: Šta bi sa obećanom depolitizacijom lokalne uprave?

Nova vlast se ne ponaša u skladu sa predizbornim obećanjima da će depolitizovati lokalnu upravu, kaže predsjednik DPS-a Slobodan Radović Krušo.

“Nijedna dosadašnja smjena nije obrazložena lošim radom ili nepravilnostima u njihovom rukovođenju, jedini 'nedostatak' bio im je što su imenovani u mandatu prethodne vlasti ”.

Radović i tvrdi da su na njihova mjesta postavljeni “radno i stručno neprovjereni kadrovi”.

Bonus video: