Nikšićki trg će se popločavati 150 radnih dana

Tokom dosadašnje rekonstrukcije, završena je kompletna infrastruktura, instalacije, dio mobilijara, izbetoniran prostor za popločavanje, posađeno drveće, a vrijednost radova je oko 500.000 eura
462 pregleda 1 komentar(a)
Trg slobode, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Trg slobode, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.06.2017. 20:09h

Tender za izbor izvođača radova za popločavanje Trga slobode u Nikšiću, vrijedan 850.000 eura, biće završen sjutra.

Odluka o izboru najpovoljnije ponude, a glavni kriterijum je cijena, biće donesena u roku od 30 dana, a predviđeno je da popločavanje bude završeno za 150 radnih dana.

Tenderom se traži “nikšićki kamen”, svijetlo- krem do bjeličaste boje, debljine 10 centimetara.

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora Nebojša Adžić rekao je da su materijali “planirani su po strogim kriterijima, s obzirom da Trg slobode predstavlja istorijsku vrijednost”.

Tokom dosadašnje rekonstrukcije, završena je kompletna infrastruktura, instalacije, dio mobilijara, izbetoniran prostor za popločavanje, posađeno drveće, a vrijednost radova je oko 500.000 eura.

Novac je obezbijeđen iz budžeta Opštine, a zahvaljujući donaciji ambasade Kine od 150.000 eura, popločani su trotoari i postavljen novi sloj asfalta na obodnim ulicama.

“Zbog lakše saobraćajne komunikacije, obodne ulice će i dalje biti prohodne u režimu saobraćaja kao i do sada.

U toku su i radovi na osposobljavanju velike fontane, koja je trenutno van funkcije zbog velikih troškova održavanja, zbog čega se radi na projektu racionalizacije i odabira kvalitetne i funkcionale opreme... Kamen na fontani i česmama je osvježen, očišćen i u toku popločavanja će se uraditi i završne popravke na kamenu i instalacijama”, kazao je Adžić.

On je ocijenio da se prilikom rekonstrukcije vodi računa i o osobama sa invaliditetom.

Prisustvo automobila na Trgu nije poželjno, ali je zbog snabdijevanja i dopreme roba obezbijeđeno 12 parking mjesta, uz kontrolu i ograničenje vremena parkiranja.

Adžić je rekao da je formirano sedam “prostornih cjelina, sa mogućnošću organizovanja različitih sadržaja i događaja”.

“U ’zonama koje su oivičene česmama, skulpturom i fontanom, planirani su sadržaji sezonskog karaktera... Samo u centru Trga, ispred spomenika i fontane, omogućena je, u tehničkom smislu, montaža bine i održavanje koncerata i sličnih manifestacija...

Površina prostora oivičenog stambenim zgradama je oko 12.240 metara kvadratnih, a projektom rekonstrukcije obuhvaćeno je oko 7.000 kvadrata.

Adžić: Trg iz 19. vijeka malo se mijenjao

Današnji Trg slobode formiran je krajem 19. vijeka, kada je prema regulacionom planu Josipa Sladea izgrađena većina kuća, izvršeno nasipanje i popločavanje kaldrmom i zasađeni drvoredi.

U isto vrijeme oformljeno je i šest ulica koje se ulivaju u Trg.

„Od vremena nastanka do danas transformacija koju je Trg slobode doživio može se okarakterisati kao neznatna. Razvojem grada položaj Trga nije gubio na značaju. Novom izgradnjom nije uništena prepoznatljivost i ambijentalnost ovog gradskog prostora. Na Trgu dominiraju stari objekti, po izgledu slični, jednostavne arhitekutre“, kazao je Adžić.

Bonus video: