Ko je kriv za smrad u Herceg Novom?

Iz firme "Celtikcioglu" ističu da kolektor funkcioniše “besprekorno”, za što je, kažu, potvrda i čisto more, bez fekalija, od Meljina do Igala...
289 pregleda 11 komentar(a)
kolektor Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
kolektor Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.06.2017. 19:00h

Zbog nefunkiconisanja kanalizacionog kolektora i nesnošljivog smrada koji se posljednjih dana širi Herceg Novim - pljušte optužbe sa svih strana.

Čelnici Opštine i rukovodioci postrojenja u Meljinama optužili su nedavno izvođača radova - tursku kompaniju Celtikcioglu, za brojne propuste u gradnji i radu kolektorskog sistema. Potpredsjednica Opštine i odnedavno projekt menadžerka projekta izgradnje kanalizacione mreže sa kolektorima i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Danijela Đurović tvrdi da je do sada evidentirano više od 300 manjih problema, ali da je u toku njihovo otklanjanje zahvaljujući hercegnovskom Vodovodu.

U saopštenju dostavljenom novinarima iz kompanije Celtikcioglu objašnjavaju da su bili zaduženi za izgradnju kolektora - odnosno cjevovoda i pumpnih stanica, a da je za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda bio zadužen konzorcijum Mas Gintaš.

"Neugodni mirisi su bili naročito izraženi početkom prošle nedjelje zbog kvara u sistemu aeracije na uređaju... Iako direktor postrojenja Nenad Konjević odlično zna da u periodu za otklanjanje kvarova postrojenje nije funkcionisalo, te se samim tim pretvara u ogromnu septičku jamu..., on tvrdi da grad 'smrdi' zbog nekoliko ventilirajućih šahtova... Uzrok neprijatnih mirisa koji se povremeno i dalje pojavljuju, najviše u Meljinama, takođe je postrojenje prečišćivača otpadnih voda, u zavisnosti od aeracionih ciklusa", saopštili su iz kompanije Celtikcioglu.

Predstavnik izvođača radova na postrojenju Samir Karišik tvrdi da je sve urađeno po projektnoj dokumentaciji, a direktor Društva za izgradnju vodovode i kanalazacione mreže Milorad Velaš da je rađeno po najsavremenijim standardima.

Iz firme "Celtikcioglu" ističu da kolektor funkcioniše "besprekorno", za što je, kažu, potvrda i čisto more od Igala do Meljina, bez izlivanja fekalija.

"Da je kompanija Celtikcioglu insisitirala na kvalitetu radova govori činjenica da je, o svom trošku, umjesto običnih čeličnih cijevi predviđenih projektom, ugradila najkvalitetnije prohromske u sve pumpne stanice".

Navode da je "jedini problem koji se može pojaviti" nedovoljan broj agregata u pumpnim stanicama, u kojima, umjesto tri ili četiri, radi samo jedan. Upozoravaju da broj pumpnih agregata neće biti dovoljan za funkionisanje kolektora tokom turističke sezone. Kažu da imaju pumpe na skladištu, ali da neće biti ugrađene jer nisu dobili ugovorom predviđena sredstva:

"Nadamo se da će lokalna uprava omogućiti rad FIDIC Komisiji za rješavanje sporova u skladu sa Ugovorom kako bismo prije špica turističke sezone pristupili hitnoj montaži preostalih pumpnih agregata kako ne bi došlo do kolapsa sistema u špicu sezone”.

Danijela Đurović: Ispitaćemo odgovornost svih, pa ćemo na sud

Đurovićeva je istakla da će nova vlast ispitati odgovornost svih - od investitora, izvođača i nadzornog organa, najavivši da će slučaj dobiti sudski epilog.

Ona je kazala da je Opština tražila od KFW banke odobrenje da se u posao uvede posebna firma, koja će uraditi ispitivanje kompletno izvedenog posla. Izgradnja kolektora kasni četiri godine.

Investiciju vrijednu 31 miliona eura pratili su brojni problemi i kašnjenje radova.

Predviđeno je da se svi sporovi izmeđi izvođača radova i investitora - Opštine Herceg Novi rješavaju na osnovu Ugovora i međunarodne arbitražne prakse.

S obzirom na to da je ugovoreni arbitražni postupak skup i složen, aneksom ugovora je dogovoreno da se formira Komisija za rješavanje sporova.

Upozorenja "niko nije uzeo ozbiljno"

Građevinski inženjeri u Herceg Novome ukazivali su vlastima u opštini i državi, KFW banci I “Vodacomu” da se projekat izgradnje kanalizacije ne vodi kako treba, saopštila je juče inženjerka Olivera Doklestić.

Ona tvrdi da su bili ogorčeni načinom gradnje, ali da ih “niko nije uzeo za ozbiljno”.

"Ukazivali smo na nedovoljno razrađene studije, prethodne dokumente, kamuflirane procjene uticaja na životnu sredinu, zbrzane procedure, izabrane tzv. nadzorne organe, koji nisu bili ni vođeni ni dorasli ovakvo kompleksonom projektu. Ukazivali smo na potrebu detaljnog studijskog pristupa lokaciji u Meljinama. Svaka čast članovima opštinske Komisije koja nije odobrila Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za PPOV u Meljinama, ali, nažalost, i njima se doskočilo tako što je izabrana nova komisija iz Podgorice koja je brzo i lako dala saglasnost".

Bonus video: