Elektronsko zakazivanje je haotično

Iako u Ministarstvu tvrde da se manje čeka, neki pregledi ne mogu se zakazati do kraja 2017.
232 pregleda 6 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Boris Pejović
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.06.2017. 17:18h

Izabrani ljekari tvrde da je situacija u vezi sa elektronskim zakazivanjem haotična, da nema mjesta za pregled kod određenih specijalista u ovoj godini, te da ih novi model izuzetno opterećuje i iscrpljuje.

Prema riječima izabranog doktora podgoričkog Doma zdravlja Bojana Bekana, ljekari prilikom zakazivanja nailaze na situacije da nema mjesta za pregled. Kod određenih specijalista ni do kraja 2017.

"Za neke radiološke procedure je teško naći termine, a neophodno je da budu urađene prije kontrole specijaliste. To je dodatna komplikacija”, odgovorio je Bekan. On kaže da se dešavalo da neke zakazane termine pacijenti već nijesu realizovali zbog različitih razloga koje im usmeno saopštavaju kada se vrate iz Kliničkog centra (KC).

"Dakle, već preopterećenog izabranog doktora sada snalazi dodatno opterećenje, koje mora u hodu da se rješava, sve vrijeme brinući o zdravlju pacijenata...”, kazao je Bekan. On dodaje da je situacija haotična i da ne vjeruje da iko može da bude zadovoljan zakazivanjem do sada. Naglasio je da ne mogu da vide korist u slučajevima kada pacijenta prvi put šalju kod specijaliste, jer je ogromna većina pacijenata već ranije pregledana i kontrolisana kod istih ljekara.

U to su se uvjerili i reporteri “Vijesti”, jer je većina pacijenata sa kojim su razgovarali prošle sedmice već prvi put pregledana- uglavnom je riječ o starijim pacijentima i hroničnim bolesnicima, koji dolaze isključivo zbog kontrolnih pregleda.

Bekan tvrdi da su u većini situacija prisutne brojne prepreke.

"Prvo, sezona je godišnjih odmora i opterećenje izabranog doktora je dvostruko, jer radom pokriva i pacijente odsutnih ljekara, tako da je radno vrijeme prekratko da bi na pravi načiun pristupili pacijentima”, smatra on.

Međutim, u Ministarstvu zdravlja, na čijem je čelu Kenan Hrapović, tvrde da je elektronsko zakazivanje donijelo “mnogo više pozitivnih, nego negativnih iskustava”.

"Svakodnevno obilazimo zdravstvene ustanove. Rano je za generalne ocjene o novom sistemu zakazivanja, ali nakon nekoliko turbulentnih dana, stvari se dovode u normalu”, kazali su. U Ministarstvu smatraju da su glavni problem predstavljali zakazani pacijenti iz perioda prije uvođenja novog načina zakazivanja, te da je zbog toga KC otvorio dodatne ambulante, kako bi rasporedili pacijente koji se upućuju na prvi specijalistički pregled rasporedili na pravilan način.

Iz Ministarstva su odgovorili da su pacijenti, koji su imali prilike da zakažu specijalistički pregled kod izabranog ljekara zadovoljni novim konceptom i da su dobili termin mnogo ranije nego što je to do sada bio slučaj.

Sa ovakvim stavom zdravstvenog resora nijesu saglasni roditelji maloljetnika koji treba da se operiše početkom jula, a prvi pregledi kod specijalista koji treba da pokažu da li je dijete spremno za anesteziju, zakazani su za drugu polovinu tog mjeseca.

Pojedini ljekari, ali i Demokratska Crna Gora optužili su ranije Ministarstvo da se projekat elektronskog zakazivanja ne sprovodi u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata, kojim je definisano da pacijent ima pravo da izabere doktora specijalistu medicine, u skladu sa kadrovskim mogućnostima.

"Vijesti" su pitale Hrapovićev resor smatraju li da je Zakon prekršen, jer se elektronsko zakazivanje odnosi na sve specijalističke preglede, a ne samo za one gdje postoji problem sa kadrom.

Iz Ministarstva su odgovorili da se Zakon ne krši, s obzirom na to da crnogorsko zdravstvo “trenutno nema kadrovskih kapaciteta u dovoljnoj mjeri”.

Ministarstvo će možda uvesti liste “bona fides” ljekara

U Ministarstvu tvrde da razmišljaju o uvođenju liste “bona fides” ljekara, najtraženijih doktora za koje će definisati način kako da budu dostupni pacijentima i pod kojim uslovima. Na taj način će im, kako kažu, pružiti šansu da dodatno zarade, a pacijentima omogućiti pristup upravo onom ljekaru kod koga žele da dobiju zdravstvenu zaštitu. Iz Ministarstva su kazali da u sistemu radi 1647 ljekara, od kojih 1097 specijalista i 93 užih specijalista. Na stručnom specijalističkom usavršavanju je 405 ljekara, a na supspecijalističkom 62.

"Povratkom ovih ljekara sa edukacije u zdravstveni sistem smatramo da će se ojačati svi segmenti pružanja zdravstvenih usluga i stvoriti uslovi da pacijenti mogu da biraju ljekara i na sekundarnom i na tercijarnom nivou", zaključili su.

Dom zdravlja Podgorica: Spremno smo dočekali projekat elektonskih zakazivanja

Dom zdravlja Podgorica je spremno dočekao projekat elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda od kojeg i zdravstveni sistem i građani očekuju značajne benefite. Projekat se sprovodi prema preporukama Ministarstva zdravlja, bez većih problema, tako da ne stoji ocjena da je "situacija u vezi sa elektronskim zakazivanjem haotična, saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica.

"U Domu zdravlja Podgorica, kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi na primarnom nivou, dnevno se pregleda sedam do 10 hiljada pacijenata tako da gužve nijesu neuobičajena slika ispred ambulanti. Izabrani doktori se apsolutno pridržavaju uputstva koje je pripremilo Ministarstvo zdravlja, na osnovu kojeg procjenjuju da li je pacijentu potreban specijalistički pregled i ukoliko jeste upućuju ga najprije da odradi neophodnu dijagnostiku i nakon što je pripremljen zakazuju kod specijaliste. Zato se nikako ne može reći da novi sistem zakazivanja “izuzetno opterećuje i iscrpljuje izabrane doktore”, jer se sve radi u skladu sa propisanom procedurom",

"Crnogorski zdravstveni sistem teži stalnom unaprjeđivanju i osavremenjavanju, sa krajnjim ciljem dostupnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima. U tom smislu pokrenut je i projekat elektronskog zakazivanja, koji je neophodan da bi se sistem uredio i kontrolisao. Kada je 2004. godine počela reforma primarnog nivoa zdravstvene zaštite i informatički umreženi domovi zdravlja, takođe je bilo nerazumijevanja, nesnalaženja i bojazni da li će sistem da zaživi i hoće li izabrani doktori imati dovoljno vremena da se od kompjutera posvete pacijentu. Svjedoci smo da je taj projekat u potpunosti zaživio. Očekujemo da će i elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda u potpunosti zaživjeti, uprkos manjim problemima koji se dešavaju, ali koji se odmah u hodu i prevazilaze", saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica.

Bonus video: