Ekipa Mojdež najbolje zida međe nasuvo

Po jedan član iz sve tri ekipe bio je sa strane - iz Rusije, Bjelorusije i Srbije
130 pregleda 0 komentar(a)
Mojdež, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Mojdež, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ažurirano: 27.06.2017. 19:23h

Ekipa “ Mojdež ” iz Herceg Novog novi je državni prvak u gradnji suvomeđe od kamena.

Oni za prvo mjesto na 2. prvenstvu Crne Gore dobili prelazni kamen - “Orjensku bužu”.

Takmičenje je održano za vikend na Orjenskom sedlu, u okviru manifestacije “Čovjek i kamen“, koja ima za cilj podizanje svijesti o značaju očuvanja tehnike gradnje u kamenu “nasuvo“, kao i isticanje vrijednosti postojećih objekata građenih tom drevnom tehnikom.

Drugoplasirana je bila ekipa „Subra“ (Herceg Novi), a treće mjesto zauzela je ekipa “Kameno“ iz tog podorjenskog sela.

Po jedan član iz sve tri ekipe bio je sa strane - iz Rusije, Bjelorusije i Srbije.

Na samom završetku, Moskovljanin Aleksej Klimov demonstrirao je i tradicionalnu tehniku ishodovanja „upotrebne dozvole“ za suhozidne građevine, uspješno prošetavši tek podignutom suvomeđom.

Radiša Đurđević iz Srbije član ekipe Mojdež se prvi put susreo sa ovakvim načinom gradnje u kamenu i više je pomagao nego gradio.

“Osnovna komponenta ovog nesvakidašnjeg prvenstva na nesvakidašnjem mjestu, nije sportsko takmičenje, već njegova kulturološka dimenzija. Suvomeđe kao ruralna infrastruktura za stočarstvo i poljoprivredu u Evropi doživljavaju novu pažnju javnosti u posljednje vrijeme... Osim u poljoprivredi, postaju zanimljive za alternativne turističke itinerare i organizaciju volonterskih, odnosno volonturističkih radionica, jer motiv dolaska turista nije hotel, nego upravo doživljaj i sadržaj destinacije. Suvomeđe kao neizostavni dio tradicionalnog antropogenog pejzaža, važne su za našu prepoznatljivost”, kaže v.d., direktor Agencija za izgradnju i zaštitu Orjena Željko Starčević.

On je ocijenio da je raspucali, sivi kamen - prirodni simbol Crne Gore.

Manifestaciju je organizovala Agencija, sa planinarskim klubovima „Subra“ iz Herceg Novog i „Vjeverica“ iz Kotora, uz podršku Opštine Herceg Novi.

“Starčevića ne mijenjajte, nema boljeg”

Planinarski klubovi “Subra” i “Vjeverica, Alpinistički klub “Niskogorci“, Paraglajding klub “Adriafly“, nevladine organizacije „Orjen Outdoor“Eko Boka, “Triatlon klub, Odred izviđača „Orjen“, Ruke Orka , Naša akcija, Kafebar „Karakas“, Turistička agencija Black mountain i Klub Dobrovoljnih davaoca krvi, pozvali su juče novu vlast da ne smjenjuje Starčevića sa mjesta direktora Agencije. Nezvanično, koalicioni partneri dogovorili su da u svim javnim ustanovama i preduzećima smijene dosadašnje rukovodioce. U zajedničkom saopštenju navode “da nema zaslužnije, stručnije i odgovornije osobe za tu funkciju i da onome “ko je i jednom kročio na područje Orjena ne mora se objašnjavati ko je Željko”.

Bonus video: