ODRŽANA KOMEMORACIJA U NIKŠIĆU

Sjećanje na strijeljane: Vodila ih borba protiv okupatora i izdajnika

"Smeta kada neko pokušava da omalovaži i poništi njihovu borbu, da im oskrnavi i ruši spomenike. Mi to ne smijemo dozvoliti”
2 komentar(a)
komemoracija Nikšić, udruženje boraca, Foto: Svetlana Mandić
komemoracija Nikšić, udruženje boraca, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.06.2017. 18:28h

Povodom pogibije 25 boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) koji su strijaljani prije 74 godine na Kapinom Polju, Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) i antifašista Nikšića održalo je komemoraciju.

Nakon što su predstavnici izviđača položili cvijeće, Danojla-Tanja Bulatović evocirala je uspomene na stradale rodoljube.

“Ovdje pod ovom humkom leži 25 rodoljuba koje je italijanski okupator poslije dvogodišnjeg mučenja po zatvorima i logorima strijeljao prije 74 godine. Ovdje je sahranjeno 25 drugova iz svih krajeva Crne Gore, raznih dobi i uzrasta, različitih zanimanja, ali zbratimljenih jednim idealom - slobode i borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika “, kazala je Bulatovićeva, i dodala da je istog dana u Beranama strijeljano još 19 interniraca iz nikšićke opštine.

Podsjetila je da je 25. juna 1943. u Crnoj Gori stijeljano još 155 boraca u znak neprijateljske odmazde za velike partizanske pobjede u Četvrtoj i Petoj ofanzivi: “Zato danas nama, njihovim potomcima, kao i njihovim drugovima i saborcima, smeta kada neko pokušava da omalovaži i poništi njihovu borbu, da im oskrnavi i ruši spomenike. Mi to ne smijemo dozvoliti”.

Njihovo djelo, kazala je ona, treba da služi kao zvijezda vodilja u vaspitanju budućih generacija kako se čuva, voli i brani otadžbina.

Spomenik je rad Slobodana Vukajlovića, čijih pet stubova sjedinjenih u baklju slobode, predstavlja pet stubova na koje je prilikom strijeljanja vezano po pet boraca. Cvijeće je položila i delegacija nikšićkog odbora Jugoslovenske komunističke partije.

Preporučujemo za Vas