Podgorički azil širi kapacitete: Gradiće zgradu i nove boksove

Planirani sadržaji biće na parceli površine oko 7.800 kvadratnih metara pored sadašnjeg Skloništa za napuštene životinje
620 pregleda 2 komentar(a)
azil Podgorica, azil za pse, azil Vrela, Foto: Zoran Đurić
azil Podgorica, azil za pse, azil Vrela, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.06.2017. 16:41h

Sklonište za napuštene životinje na Vrelima ribničkim dobiće novu upravnu zgradu sa neophodnim prostorijama, biće prošireni kapaciteti za smještaj pasa, te napravljena i otvorena površina za njihov boravak van boksova.

Planirani objekat sa pratećim sadržajima obuhvata urbanističku parcelu površine oko 7.800 kvatradnih metara i nalazi se pored sadašnjeg Skloništa, kazali su „Vijestima" iz Čistoće, koja upravlja tim prostorom.

Sklonište trenutno raspolaže sa 40 boks jedinica - 30 otvorenog i 10 zatvorenog tipa, za smještaj napuštenih pasa.

PR menadžerka „Čistoće” Senada Mulešković, kazala je da sada može da bude smješteno između 50 i 60 pasa.

"Polazeći od raspoloživih prihvatnih kapaciteta za napuštene i izgubljene kućne ljubimce, zaposleni su u okviru svojih radnih zadataka svakodnevno na terenu, gdje hvataju, transportuju i zbrinjavaju u Sklonište pse lutalice sa prostora Glavnog grada", kazala je ona.

Shvatajući da su smještajni kapaciteti ograničeni, u „Čistoći” su 2016. uradili projekat čija bi realizacija omogućila smještaj većeg broja pasa.

Projekat je, kako je kazala Mulešković, uradila firma „Arhient" iz Podgorice.

Prema njemu, ubuduće bi u Sklonište moglo da bude smješteno najmanje 150 pasa.

Za projekat je iz budžeta Glavnog grada obezbijeđeno 153. 000 eura, dok je u kampanji „Budi odgovoran” prikupljeno dodatnih 50.000 eura.

Iz „Čistoće” su kazali da je u toku postupak za odabir najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju 124 boksa za smještaj pasa lutalica sa prostora Glavnog grada.

“Vrijednost radova je procijenjena na 203.000 eura”, kazala je Mulešković.

Dodala je da proširenje kapaciteta Skloništa, dokle god postoje neodgovorni vlasnici, neće riješiti problem lutalica na pravi način.

"Ni u jednom trenutku ne treba zanemariti činjenicu o potrebi odgovornog vlasništva, jer da nema neodgovornih vlasnika, broj pasa lutalica bi zasigurno bio manji", kazala je Mulešković.

Bonus video: