Uručeni ključevi stanova za romske porodice u Tivtu: Živite i radite u CG

Ključeve glavama porodica Šabani, Gaši, Kadrija i Gaš koje imaju ukupno 36 članova, na prigodnoj svečanosti uručili su gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević, njemački ambasador u Crnoj Gori Hans Ginter Matern i šef kancelarije HELP-a u Crnoj Gori Klaus Mok
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2017. 12:29h

Četiri porodice Roma koji su do sada živjeli u improvizovanim barakama u naselju „7.jul“, dobile su kvalitetan krov nad glavom – nove stanove u stambenoj zgradi za socijalno stanovanje u vlasništvu Opštine Tivat, a koja je podignuta u naselju Gradiošnica.

Izgradnju objekta površine 500 kvadrata na opštinskom placu od 658 kvadrata u Gradiošnici, finansirali su Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke i njemačka himanitarna organizacija HELP-HILFE zur Selbsthilfe e.v.

Ključeve glavama porodica Šabani, Gaši, Kadrija i Gaš koje imaju ukupno 36 članova, na prigodnoj svečanosti uručili su gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević, njemački ambasador u Crnoj Gori Hans Ginter Matern i šef kancelarije HELP-a u Crnoj Gori Klaus Mok.

“U junu prošle godine u Opštinu Tivat došli su predstavnici HELP-A sa obezbjeđenom finansijskom podrškom, Opština Tivat imala je gotov projekat, urbanističku parcelu i veliku volju da problem stambenog pitanja naših građana u naselju „7. jul“počne rješavati. Tako je krenulo, a kao rezultat danas četiri najmnogobrojnije porodice iz „7.jula“ dobijaju krov nad glavom i neuporedivo bolje uslove za život", kazala je tivatska predsjednica opštine.

Zahvaljujući se njemačkim partnerima na donaciji vrijednosti 250.000 eura i saradnji, Matijević je kazala da je novu zgradu u Gradiošnici napravila firma „Eurozox“ iz Danilovgrada. Osim placa, Opština je u realizaciju ovog prijekta uložila i vrijednost naknade za komunalno opremanje zemljišta u iznosu od preko 27.700 eura kojih je oslobodila investitore zgrade, kao i izradu projektne dokumentacije i troškove tehničkog prijema objekta od ukupno oko 6.500 eura.

„Opština Tivat u protekloj deceniji preduzela je konkretne korake u cilju poboljšanja života romsko.eguipćanske populacije sa ciljevima uspostavljanja adekvatne baze podataka, popravljanje opšteg materijalnog stanja, uključivanja djece u vrtić i u škole, pružanje pomoći prilikom sticanja kvalifikacija za rad, pružanja pomoći bolesnima i licima u stanju socijalne potrebe. Od nedavno u sklopu Sekretarijata za mlade sport i socijalna pitanja, angažovan je i savjetnik za ljudska i manjinska prava. Nadamo se da je ovakav pristup, niz preduzetih akcija i stalno angažovanje osobe koja se bavi pitanjem RE populacije, rezultovao podizanjem standarda života pripadnika te zajednice", istakla je gradonačelnica nabrojivši niz konkretnih aktivnosti i projekata kojima lokalna uprava pomaže integraciji RE populacije.

Čestitajući dobitnicima stanova, ambasador Matern je istakao da je riješavanje stambenog pitanja glavno i odlučujuće za dalju integraciju i napredak romskih porodica, odnosno da će se njihovi pripadnici sada lakše zapošljavati, a djeca obrazovati i rasti u primjerenim uslovima.

„Ova današnja ceremonija šalje i jednu jaku poruku – zajedno sa crnogorskim vlastima želimo da pomognemo ljudima poput vas da se ovdje osjete kao kod kuće. Imati dobar i sigurann dom je osnova za sve drugo što sutra budete radili. Mi smo zajedno investirali da bi vi imali bezbjedan i udoban dom ovdje u Crnoj Gori.“- kazao je ambasador.

Obradovan što je sa nekolicinom Roma koji su dobili stanove, mogao komunicirati na njemačkom jeziku za koji su mu oni kazali da su ga naučili kod svojih rođaka što žive i rade u Njemačkoj, Matern im je kazao da je „ jako dobro da vi posjetite i vidite moju zemlju“.

„Ali ipak ova zemlja - Crna Gora treba vašu radnu snagu i to je pored ostaloga, razlog zašto smo napravili ovu zgradu.“- poručio je ambasador.

Galerija

Bonus video: