Mijović: Od droge za godinu umrla dva maloljetnika

Mijović tvrdi da odjeljenje za droge i dalje ne funkcioniše, već da postoji samo na papiru
180 pregleda 2 komentar(a)
Igla, droga, zavisnost, bolesti zavisnosti, narkoman, Foto: Shutterstock
Igla, droga, zavisnost, bolesti zavisnosti, narkoman, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.06.2017. 16:03h

U posljednjoj godini skoro dvadeset osoba je umrlo od posljedica zloupotrebe droge , a među njima dvoje sedamnaestogodišnjaka.

To je “Vijestima” saopštio predsjednik nevladine organizacije (NVO) “4 Life” Saša Mijović istakavši da Međunarodni dan borbe protiv droga, 26. jun, dočekujemo u sličnoj, “ako ne i goroj situaciji” nego prethodne.

“Glavni zaključak je da osim deklarativne, suštinski ne postoji politička volja za rješavanje ovog problema. Sve više mladih zloupotrebljava droge , što je potvrdilo i posljednje ESPAD istraživanje, a i praksa u našoj organizaciji”, saopštio je.

Tvrdi da odjeljenje za droge i dalje ne funkcioniše, već da postoji samo na papiru, dok se Komisija za droge ove godine nije sastala nijednom.

“Do sada je Komisija trebalo da ima dva redovna sastanka. Preporuke Komisije nijesu obavezujuće ni za koga i kao takve su proslijeđene Državnom savjetu za sprečavanje zloupotrebe droga, koje je takođe savjetodavno tijelo čije preporuke takođe nijesu obavezujuće ni za koga. Tako da dosadašnje preporuke Savjeta i Komisije nijesu ispunjene. Tako da se pitam koji je smisao postojanja Komisije za droge i Državnog savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga.

Smatra da se borba protiv droga ne vodi tako što se govori da je situacija dobra, već jasnim i odlučnim opredjeljenjem za suočavanje sa ovim problemom, a prije svega na rukovodeća mjesta treba postaviti stručne ljude sa referencama.

Mijovićeva organizacija i NVO Juventas zatražile su juče da hitno bude riješen problem zavisnosti od droga, ocjenjujući da je on već duže problem javnog zdravlja, ali da se u mnogim sferama ne tretira adekvatno.