Auta divljaju, trotoara nema, djeca na udaru

U jednom od najvećih bjelopoljskih naselja do sada više povrijeđenih. Traže hitno regovanje
2 komentar(a)
Lješnica, Foto: Jadranka Ćetković
Lješnica, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.06.2017. 14:46h

Osmogodišnjak iz bjelopoljskog prigradskog naselja Lješnica povrijeđen je prije nekoliko dana u saobraćajnoj nezgodi, kada ga prilikom igranja fudbala na ulici udario jedan taksista.

To je bio razlog da građani zatraže povratak dežurnog policajca u Lješnici i da pokrenu inicijativu za izgradnju sportskog terena za djecu, kako bi ih sklonili sa ulice.

Ovo gusto naseljeno mjesto sa više hiljada stanovnika i bez uređenih pješačkih staza, kojim bahati vozači sa okolnih brda, pa i pojedini stanovnici tog naselja voze brzo, često tehnički neispravnim vozilima, sve više postaje “divlji zapad”.

A kako ovo nije prvi put da se djeca povrijede na ovaj način nekoliko građana ovog naselja ponovo je pokrenulo inicijativu da se u tom naselju izgrade sportski tereni, imajući u vidu da je to jedno od rijetkih naselja u kojima nema nikakvog terena.

Inicijativu je ispred građana Lješnice prije četiri godine pokrenuo Nikola Čabarkapa.

“Ovaj događaj mora da nas opomene i podsjeti da ne treba da čekamo teže posljedice, pa da reagujemo. Svakodnevno smo svjedoci da su djeca, usljed nepostojanja terena za male sportove, prinuđena da se igraju na ulici”, kazao je Čabarkapa.

On je istakao da su građani tog naselja našli adekvatno rješenje za teren koji je u vlasništvu jedne banke i otpočeli pregovore. “Međutim, usljed nedostatka sredstava i veće angažovanosti Opštine dalja akcija je izostala”, kazao je on.

Građani Lješnice su apelovali na predsjednika Opštine Aleksandra Žurića da se hitno pozabavi ovim pitanjem i da u komunikaciji sa Ministarstvom sporta zajedno pronađu adekvatno rješenje za obezbjeđenje finansijskih sredstava.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Mile Varagić je kazao da to naselje nema uređene pješačke staze da djeca i građani idu sredinom ulice, a da vozači voze brzo.

“Tražili smo da nam Opština utiče na odluku da nam se povrati jedan policajac i da se češće vrše kontrole vozila, koja preko okolnih brda prolaze kroz Lješnicu neregistrovani, tehnički neispravni a nerijetko i u pijanom stanju, što je velika opasnost za sve građane a posebno djecu. Mi smo u program za uređenje prostora mjesne zajednice za period 2017 - 2021. tražili da izradi i sportski tereni za djecu i omladinu Lješnice i naveli tu lokaciju”, kazao je Varagić.

Strateškim planom razvoja Opštine Bijelo Polje za period 2012-2016. godinu uvrštena je i izgradnja sportskih terena za male sportove u naselju Lješnica, kao i u narednim investicionim planovima za 2014. i 2015. godinu, što do danas nije realizovano.

Begović: Možda, ali dogodine

Glavni menadžer Opštine Fahrudin Begović je kazao da je u toku snimanje terena i iznalaženje najpovoljnije lokacije za izgradnju sportskih terena za male sportove u naselju Lješnica, prema inicijativi Savjeta Mjesne zajednice Lješnice.

“Ukoliko riješimo povoljnu lokaciju koja će biti usaglašena sa Planskom dokumentacijom za ovo područje, možemo već sljedeće godine planirati izgradnju višenamjenskog terena za male sportove kroz naš Program uređenja prostora za 2018 godinu”, kazao je Begović .

Bonus video: