Majke najavile protest za srijedu uveče: Noćimo, čekamo zoru...

"Ministar finansija prozvao je ovaj zakon monstrumom u finansijama Crne Gore. Samim tim baca prst prljavštine na sve one koji su prvi put za žene u Crnoj Gori uradili pravu stvar izglasavajući ovaj zakon. A od sebe praveci monstrume ostavljajući 13.000 majki bez naknada, a 9.000 u goroj situaciji nego što je bila"
12 komentar(a)
Željka Savković, Foto: Luka Zeković
Željka Savković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.06.2017. 10:16h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece najavile su protest za srijedu 28. jun u 20 časova ispred Skupštine Crne Gore, navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora majki korisnica naknada koje potpisuje Željka Savković.

"Noćimo, čekamo zoru da poželimo dobro jutro onima koji odlučuju o našim životima 29. juna. Već šest mjeseci majke pokušavaju da urazume nerazumne, da doživotno stečeno pravo nije moglo biti stavljeno na glasanje dva puta. 22.000 majki vjerujući državi, Ustavu, uzimajući ono što je zakon države Crne Gore ponudio, našlo se na vjetrometini onih koji i ne pokušavaju da prikriju svoje prave osobine, bezdušnost, halapljivost, ostavljajući iza sebe i bacajuci kao stare krpe 22.000 majki, zaboravljajuci da je i njih jedna rodila", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su oni koji su izglasali osnovni zakon u Skupštini Crne Gore i učinili sve da i majke sa Zavoda za zapošljavanje dobiju naknade, da i penzionerke dobiju višu naknadu od penzije, ili su zaspali ili to zaboravili.

"Dana 9. januara 2017. godine, zbog sebi znanih razloga, mi mislimo interesnih i tada i sada. Ministar finansija prozvao je ovaj zakon monstrumom u finansijama Crne Gore. Samim tim baca prst prljavštine na sve one koji su prvi put za žene u Crnoj Gori uradili pravu stvar izglasavajući ovaj zakon. A od sebe praveci monstrume ostavljajući 13.000 majki bez naknada, a 9.000 u goroj situaciji nego što je bila. Obraćamo se direktno Bošnjačkoj stranci, Liberalnoj partiji, svima onima koji sebe smatraju poštenim članovima, poslanicima DPS, kada ovaj put budu glasali da misle isključivo na to, da fotelje u kojima sjede nijesu doživotne. Kada više ne budu u njima, moraće među svoje majke, sestre, kćerke, rodbinu, prijatelje, uzdignute ili spuštene glave. Da ovaj put zaštite one koje su doveli u ovakvu situaciju, svoj narod, koji su brutalno prevarili, a ne sopstvene interese", navodi se u saopštenju.

"Presaberite se do 29.juna! A svi oni koji hoće da pomognu majkama, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku opredijeljenost, svi obespravljeni 28. juna ispred Skupštine Crne Gore, da branimo doživotno stečenih 70% i 40% i tražimo ostavke zbog brutalne prevare 22.000 porodica", zaključuje se u saopštenju.

Majke su počele sa protestima 16. februara, nakon izglasavanja Dopuna i izmjena Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti, kojim su im smanjene naknade.

Ustavni sud je 19. aprila i zakon kojim se naknade uvode proglasio neustavnim, s tim da je stečeno pravo ostalo. Sud je međutim obavezao Vladu da u naredna tri mjeseca reguliše pravni status oko 20 hiljada žena koje su uzele naknadu.

Pravo na doživotne naknade je odlukom Skupštine svedeno na mjesečna primanja od 264 odnosno 144 eura, čime smatraju da su "prevarom, ni krive ni dužne, svrstane u socijalne slučajeve."

Bonus video: